NI: Ярката кандидатура на Харис в екипа на Байдън ще отвлече върху себе си вниманието на Тръмп

Издигането на кандидатурата на Камала Харис за поста вицепрезидент от демократите ще придаде на предизборната кампания значителен заряд енергия, прогнозира The National Interest. Със сигурност Тръмп вече ще избере Харис като нова мишена за своите атаки и критики - този ход обаче ще позволи на демократите да отклонят вниманието му от Байдън, който остава негов истински конкурент, се отбелязва в статията.

Решението на кандидата за президент на САЩ Джо Байдън да издигне кандидатурата на Камала Харис за вицепрезидент в неговия екип беше внимателно и прозорливо, пише The National Interest. Досега предизборната му кампания се запомни повече като бездействие, отколкото с някакви ярки действия, отбелязва статията. Този обрат обаче може да показва, че ситуацията се променя.

Байдън прозорливо забави" обявяването на кандидатурата на вицепрезидента, като до известна степен прие любимия трик на Тръмп - да натрупа напрежение, създавайки атмосфера на тревожно очакване, един вид „изкуствено напрежение", се казва в статията. Според автора, със своя избор Байдън действително е приложил клетвата на Хипократ за това, че основното е да не се навреди, само че в политическа трактовка.

От друга страна, да се направи този избор сред политиците от демократите също не беше толкова лесно, пише The National Interest. Според автора Сюзън Райс например няма „политическа база“ за поста вицепрезидент, а на Вал Демингс „липсва политически опит“. А активисти като Стейси Ейбрамс и Елизабет Уорън и двете принадлежат към „лявото крило“, обяснява статията.

Докато Харис, като сенатор, многократно е попадала във фокуса на общественото мнение. Затова човек може да очаква, че тя едва ли има други „скелети в гардероба, отбелязва авторът. Но Байдън, благодарение на такъв избор, определено ще привлече засилено обществено внимание в следващите дни, пише The National Interest.

Според автора, Камала Харис, родена през 1964 г., ще даде значителен заряд от енергия на кампанията на демократите. „Тя е борец с база на звезда, на който самият Тръмп, който е добре запознат с подобни въпроси, се възхищава в последните предварителни избори на Демократическата партия“, се казва в статията.

Освен това Харис вече критикува самия Байдън по някои въпроси, припомня авторът. От друга страна, подобен "плам" в политическата борба със сигурност ще свърши работа на този кандидат за вицепрезидент в борбата срещу Тръмп, се казва в статията. От друга страна, Харис, като "мек прогресист" с опит в прокуратурата, със сигурност ще се хареса на много американски избиратели от предградията, чиито сърца и двете страни отчаяно се опитват да спечелят в своите кампании, прогнозира The National Interest.

Със сигурност Тръмп сега активно ще критикува Харис и ще я разбие на пух и прах, смята авторът. Въпреки това тя в същото време ще отвлече вниманието му от Байдън - и колкото повече Тръмп я атакува, толкова по-малко ще се съсредоточи върху този който е неговата „истинска мишена“ на предстоящите избори, се подчертава в статията.

Освен това, като избра Харис, Байдън даде да се разбере, че въобще възнамерява да стане „президент на преходния период, смята авторът: „Камала е в състояние да го остави на заден план по време на кампанията по много начини. И той изглежда е доволен от това." Ако беше посочил по-малко квалифициран кандидат, това може да означава, че той е влязъл в надпреварата с оглед на два мандата. Този избор на Байдън обаче подсказва, че „бъдещето на Демократическата партия вече е настъпило, заключава The National Interest.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа