Истини и лъжи за Джордж Сорос

Едва ли има друг съвременник, за когото се разказват повече небивалици: искал да напълни Европа с мюсюлмани и да ограби идентичността на местните народи, а влиятелни политици по цял свят

били всъщност негови марионетки.

 

 

 

Той е лидерът на тайно световно общество и финасира световна мрежа от журналисти, граждански активисти или правозащитници, които в действителност са негови агенти. Превърнал е в свои марионетки влиятелни политици по цял свят. Целта му е подмяна на културната и национална идентичност на цели народи и поробването на цели държави, за да се превърнат в негови лихвени васали. И още: милиони хора по света са жертва на неговите борсови спекулации, а сега той планира и подмяна на християнското население на Европа с мюсюлмански мигранти.

Ако още се чудите за кого става дума: това, е американският милиардер и филантроп от унгарско-еврейски произход Джордж Сорос, който днес (12 август) навършва 90 години. Чрез основаната от него фондация  „Отворено общество“, от средата на 1980-те години до днес той е инвестирал милиарди долари за насърчаване на демокрацията и за проекти в образованието. С което си спечели и много врагове в цял свят.

Те се боят от Сорос и "соросоидите"

В цяла Източна Европа за мнозина Сорос е една от най-омразните фигури. Нерядко политици от управлението го сочат като враг на обществото. Такъв е например случаят със сегашните протести в България: там националистите, които са коалиционен партньор на премиера Бойко Борисов, обвиниха милиардера-филантроп, че е организирал масовото народно недоволство, заляло страната през последните седмици.

Но нито един политик не е пристъпил толкова граници в нападките си срещу Сорос, колкото някогашният стипендиант на неговата фондация Виктор Орбан. През юни унгарският премиер обвини Сорос  в заговор срещу Унгария. А последните проучвания сочат, че мнозинството унгарци вярват на Орбан. Повечето хора в страната смятат Сорос за  негативна фигура, която се опитва да навреди на Унгария - и вярват искрено на лъжите и измислиците, които се тиражират по адрес на милиардера.

Един пример: преди парламентарните избори в Унгария през 2018 година две трети от унгарските избиратели бяха убедени, че Джордж Сорос ще се включи в надпреварата със своя партия, носеща неговото име. А такава партия никога не е съществувала, нито пък Сорос някога през живота си е участвал в избори в Унгария.

И още измишльотини за Сорос

Една от най-често срещаните легенди за Сорос е „нацистки колаборационист“. Джордж Сорос е роден на 12 август 1930 година в заможно еврейско семейство от Будапеща, което оцелява в Холокоста, само защото успява да се снабди с фалшиви документи и да се укрие. Медии, които са близки до управляващите в Унгария, често пишат за „спекуланта-колаборационист на нацистите“, причинил много нещастия на други евреи. А истината е доста по-различна: на 14-годишна възраст Сорос е изпратен в семейството на чиновник от земеделското министерство, прикрит като негов кръщелник. Въпросният служител е отговарял също и за инвентаризацията на конфискувано еврейско имущество. В интервю за СиБиЕс през 1998 година Сорос признава този факт, но дава да се разбере, че по някакъв начин не е помагал на своя мним кръстник в тази негова дейност.

Преди повече от половин век Джордж Сорос открива начин да забогатее от високорискови борсови спекулации. Най-големият му успех е вид валутна спекулация покрай срива на британския паунд през 1992 година, когато за кратко време успява да спечели близо един милиард долара. В тази връзка в Унгария, и лично премиерът Виктор Орбан, обвиняват Сорос, че бил спекулант, който е причинил нещастия на милиони други хора.

Всъщност британският паунд се срути на 16 септември 1992 в резутат от сложни политически, социални и икономически противоречия, възникнали много преди Сорос да се намеси в играта. Самият той в годините след това постепенно се превърна в един от най-сериозните критици на съвременния финансов капитализъм и вече настоява за строга регулация на финансовите пазари.

В средата на 1980-те години Сорос подкрепи антикомунистическата опозиция в Унгария и основа първата си фондация „Отворено общество“. Тъй като тя подкрепя и много неправителствени и правозащитни организации, чиято задача е да упражняват контрол над действията на правителствата и да посочват проблемите в обществото, много управляващи определят Сорос като „водач на тайно общество“, който при нужда мобилизира световната си „мрежа от агенти“, за да напада националните правителства. Същото твърди и унгарският премиер Орбан, който е бил стипендиант на „Отворено общество“, подобно на много други негови съпартийци от „Фидес“.

План за подмяна на християнското население

Във връзка с бежанската криза в Европа унгарското правителство  вменява на Сорос пъклен план: да вкара в Европа милиони мюсюлмани и по този начин да подмени християнското население на Стария континент. Премиерът Орбан, например, нарича това „Плана Сорос“ и вече проведе няколко „общонационални консултации" по темата.

Обвиненията тръгват от една статия по повод на кризата с бежанците от септември 2015 година, в която Сорос се обявява за контролиран и честен прием на до 1 милион бежанци годишно. По-късно той ревизира бройката на 300 хиляди годишно, като същевременно се обяви и за по-надеждна охрана на външните граници на ЕС – нещо, за което настоява и самият Виктор Орбан.

Детайлите в "Плана Сорос", на който правителството на Орбан често се позовава, са чиста измислица: по-меки наказания за престъпници-мигранти, десетки хиляди евро помощи за бежанци или насилствено заселване на Европа с мигранти. Всичко това са безпочвени твърдения, които Сорос никога не е формулирал.

Станете почитател на Класа