Северният морски път ще открие нови военни и икономически възможности за Русия

Русия засилва своя Тихоокеанския флот с нови ледоразбивачи, за да превърне Северния морски път в транзитен коридор, съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Кремъл прави това както по икономически, така и по военни причини. Проектът ще преодолее пропастта между Тихия океан и останалата част от страната, обяснява германското издание.

 

Северният морски път ще открие нови военни и икономически възможности за Русия

 

Русия планира да укрепи своя Тихоокеански флот с пет нови ледоразбивачи, съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten. И всичко това, за да превърне Северния морски път в транзитен коридор. Ако проектът успее, той ще повлияе значително на глобалния контейнерен транспорт, отбелязва изданието. Интересите на Москва обаче не са само икономически. Става дума и за защита на източната граница на страната.

Кремъл отдавна концентрира всички свои усилия в областта на сигурността на Западния фронт. В исторически план се случи така, че заплахата за териториалната цялост на държавата идва оттам, така че Москва харчи много пари за развитието на Черноморския и Балтийския флоти. И въпреки че възможността за нападение от страна на Япония, САЩ или Китай от източния фланг не е голяма, руските власти не искат да рискуват и засилват флота си в тази посока, така че никой да не може да блокира корабите да имат изход към Тихия океан.

В момента Тихоокеанският флот на Русия има 58 кораба и 20 подводници.

Това е вторият по големина руски флот по отношение на своята ефективност и размер.

Москва възнамерява да свърже Тихоокеанския флот с останалата част от страната чрез Северния морски път.

Москва е убедена, че въпреки високите разходи, преодоляването на пропастта между Тихия океан и останалата част от страната си струва.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа