Белорусите избраха съдбата на Лукашенко Алексай Нечаев

Президентската кампания в Беларус навлезе в последната си фаза - броенето на гласове започна на закритите избирателни секции, а опозицията се готви за протест. В интернет вече се разпространяват наръчници, призоваващи за превземане на сгради и борба срещу полицията. Властите реагираха чрез изтегляне на войски и специална техника към Минск. Има ли опозицията шанс да отнеме властта на Александър Лукашенко, ако не на изборите, то след тях?

В неделя приключи гласуването на президентските избори в република Беларус. Според републиканската ЦИК към 18:00 избирателната активност е била над 79%, което позволява Минск да признае изборите за валидни.

Веднага след затварянето на избирателните секции се появиха първите данни от екзитполовете. Според тези данни Александър Лукашенко води на президентските избори в Беларус със 79,7% от гласовете. Основният му съперник Светлана Тихановская получава 6,8%. Другите кандидати вкараха по-малко прословутите три процента: Анна Канопацкая получава 2,3%, Андрей Дмитриев - 1,1%, Сергей Черечен - 0,9%.

Ръководителят на ЦИК Лидия Ермошина призна в неделя сутринта, че кандидат- президентите не са равни. “Конкуренцията е добра, когато конкуриращите се кандидати са приблизително равни на ниво. Не мога да кажа това за нашите избори “, отбеляза Ермошина.

Малочислените международни наблюдатели одобриха гласуването. Така мисията на Междупарламентарната асамблея на страните от ОНД заяви, че гласуването на президентските избори в Беларус протича коректно. Подобно мнение споделя и Игор Борисов, член на Съвета по правата на човека при президента на Руската федерация, отбелязвайки проблемите с интернет в страната.

Не само наблюдателите и медиите се оплакаха от качеството на Интернет, но и обикновените белоруси. Според жители на Минск и Могильов около обяд, скоростта на интернет е паднала до минималните си стойности, поради което месинджърите и мобилните приложения са спрели да работят.

За поста ръководител на републиката се кандидатираха действащият президент Александър Лукашенко, съпредседателят на общественото движение „Кажи истината“ Андрей Дмитриев, бившият депутат от долната камара на парламента Анна Канопацкая, домакинята Светлана Тихановская и председателят на партия Белоруска социалдемократическа Грамада Сергей Черечен.

Що се отнася до самия Лукашенко, той всъщност не разчита на международното признаване на изборите в страната. В същото време лидерът на президентската надпревара изрази готовност за диалог с опозицията, ако се придържа към върховенството на закона. „И ако се борите срещу страната, опитате ли се да хвърлите страната в хаос и да я дестабилизирате, ще получите незабавен отговор от мен. Това са моите конституционни правомощия “, добави настоящият президент.

„Ситуацията не може да се подценява. Но няма абсолютно никакви основания да се твърди, че от утре страната ще бъде потопена в хаос или в някаква конфронтация или в някаква гражданска война. Искрено ви го обявявам и ви го гарантирам “, обобщи Лукашенко.

Вярно е, че до вечерта ситуацията в белоруската столица все пак се нагря: полицията се готви да обгради центъра на Минск, ОМОН блокира булевард „Незалежност“ за пешеходци, а на входа на града беше забелязано специално оборудване, включително водни оръдия и микробуси за задържане. Освен това белоруските сили за сигурност задържаха журналисти от телевизионния канал “Дождь”, които са работели на изборите без акредитация. Руското посолство в Беларус се включи в разрешаването на ситуацията и скоро бе обявено, че задържаните журналисти са изгонени от страната.

Що се отнася до останалите кандидати, Светлана Тихановская привлече най-много внимание към себе си. На избирателната секция, където тя гласува, привържениците ѝ скандираха „Света! Света! " и аплодираха бурно. „Наистина искам изборите да бъдат честни. Ако властите няма от какво да се страхуват, ако всички хора са за Александър Григориевич, тогава ще се съгласим с това”, заяви представителят на опозицията.

Любопитно е, че белорусите активно гласуваха не само вътре в страната, но и в чужбина, което доведе до дълги опашки по избирателните секции. В Москва например опашката се простираше от 800 метра до километър. Нещо подобно, макар и в различен мащаб, беше наблюдавано в Прага и Варшава. А в Киев белорусите поискаха да ускорят работата на изборната комисия. В отговор на това посолството заяви, че "тромавостта" на работата на комисията е причинена от факта, че в сградата уж е обезвредено взривно устройство. В същото време ЦИК на републиката заяви, че опашките са в резултат на провокации и саботажи от опозицията.

Белоруската ЦИК призна, че „не e очаквала толкова висока избирателна активност“. Въпреки че, според белоруските стандарти, високата избирателна активност не е нещо изключително. Така на президентските избори през 2015 г. избирателната активност беше 87%, през 2010 г. - 90%, а през 2006 г. - 92%.

Сутринта на деня на гласуване обаче представителите на радикалната опозиция публикуваха инструкции за организиране на „Майдан“ в социалните мрежи в случай на победа на Лукашенко. По-специално, на 10 август се предлага да се организира стачка в държавните предприятия преди края на работния ден, като се искат нови избори.

Протестиращите също се насърчават да се събират в своите градове на площади, паркинги и други най-популярни места, включително в близост до областните администрации. Отбелязва се, че ако започват задържания, протестиращите трябва да се обединят заедно и да не отстъпват. В отговор на насилието от страна на силите за сигурност се предлага да не се предават задържаните и да се блокира движението на автомобили и специални превозни средства, да се разхвърлят пирони и самоделни „таралежи“ по пътищата.

Регионите имат свои инструкции, предлага се да се блокира сградата на местния изпълнителен комитет, но не и да се завзема, а също "да се поиска от ръководителя на този изпълнителен комитет публично да се присъедини към протестиращите, както и да искат по-висшите власти да проведат нови избори". „И ако площадът бъде блокиран, тогава още по-лесно - отивайте направо към дома на служителя“, съветват авторите на инструкциите.

„Подобни призиви във всяка страна по света са най-малкото нарушаване на обществения ред. И като максимум - криминално престъпление. Ето защо не е изненадващо, че Лукашенко е загрижен как да предотврати подобни неща”, коментира Николай Межевич, ръководител на Белоруския център за изследвания в Института на Европа на Руската академия на науките.. Събеседникът отбеляза, че властите на републиката е трябвало да предположат мащаба на протеста много по-рано, защото "броят на тези, които не са съгласни с политиката на Лукашенко, е достатъчно голям".

„Но ако говорим за сценария на дълга конфронтация по улиците, той е малко вероятен. Опитите за нападение на правителствени служители ще бъдат спрени. Шансовете на опозицията да поеме властта чрез улични протести след изборите са близо до нула “, смята експертът.

„Но как ще се държат спазващите закона граждани, които не са съгласни с политиката на президента, е основният въпрос за Лукашенко“, заяви Межевич.

Според експерта противниците на властите могат да бъдат превърнати в сътрудници. „Тези, които работят в селскостопанския сектор, могат да бъдат привлечени с компетентните земеделски реформи. Същото се отнася и за индустриалните работници “, убеден е политологът.

„Би било чудесно, ако Лукашенко беше направил това преди година. Но сега той ще трябва да започне реформи веднага след изборите. В противен случай протестната активност ще се разраства и нагрява от запад в лицето на Полша, от юг в лицето на Украйна и от север в лицето на Литва. Ако някой не разбира това, той е глупак и ако разбира, но не реагира, е просто враг “, заключи Межевич.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа