Русия с първата в света ваксина срещу Covid-19

Московският Център Гамалея ще регистрира първата в света коронавирусна ваксина на 12 август, разкри заместник-министърът на здравеопазването в Русия, Олег Гриднев. Той казва, че медицинските работници и възрастните хора ще имат приоритет при имунизацията.


"Регистрацията на ваксината, разработена в Центъра Гамалея, ще се проведе на 12 август", заяви Гриднев пред журналисти в Уфа в петък сутринта, цитиран от РИА Новости. „Сега приключва последният етап, третият. Това е частта с тестване и е изключително важна – доказване, че самата ваксина е безопасна."


Министерството на здравеопазването в официално изявление заяви: „Документите, необходими за регистрация на ваксината, разработена от Центъра Гамалея, включително данните от клинични изпитвания, са в процес на проверка. Въпросът за регистрацията й ще бъде решен според резултатите от проверката."


Клиничните изпитания на формулата започнаха в московския университет Сеченов на 18 юни. В проучването 38 доброволци преминаха задължителни протоколи за безопасност и бе констатирано, че всички, които участват, са развили имунитет към инфекцията.


Скоростта, с която Русия е успяла да изследва и одобри ваксина, повдигна вежди на Запад, но Вадим Тарасов, топ учен в Инститета Сеченов, заяви, че страната има опит, тъй като е прекарала последните 20 години в разработване на умения в това поле - да се разбере как се предават вирусите.


Прибързаността е сравнително лесна за разбиране, когато се вземе предвид ефекта, който Covid-19 има върху най-голямата страна в света. С повече от 870 000 случая тя е сред четирите страни, най-тежко засегнати от епидемията, заедно със САЩ, Бразилия и Индия. 14 725 жертви в Русия са 11-ите в света, въпреки че, измерено на глава от населението, смъртността е на 47-о място, след Германия.


Технологията зад руската ваксина се основава на аденовируса на обикновената настинка. Създадени по изкуствен начин, ваксинните протеини възпроизвеждат тези на Covid-19, предизвиквайки „имунен отговор, подобен на този, причинен от самия коронавирус. С други думи имунизацията е подобна на оцеляването от вируса, но без опасните за живота рискове", каза Тарасов.


Кирил Дмитриев, ръководителят на суверенния фонд за богатство на Русия, който финансира изследванията, сравни процеса на откриване на ваксината с космическата надпревара. „Американците бяха изненадани, когато чуха от космоса сигналите на Спутник – първият изкуствен спътник на Земята . Същото е с тази ваксина, Русия ще стигне първа там ", каза той пред американската телевизия.


Други страни също разработват свои потенциални ваксини, най-вече Великобритания и САЩ. Миналия месец изследователи от Оксфордския университет заявиха, че формулата им изглежда безопасна и изглежда предизвиква имунен отговор. Правителството на Обединеното кралство вече е поръчало 100 милиона дози.

Станете почитател на Класа