„Шефката на ЦБ на Русия е новият Де Гол на централните банки"

Златото отново избухна и е един от звездните активи на тази година. "Златото бе дълго време на върха с максимуми за всички времена срещу всяка валута, с изключение на долара, но сега то достигна нов връх и спрямо долара. Изглежда, че това е присъда за фиатните пари, които не издържат спрямо златото", казва анализаторът Макс Кайзър , който не се съмнява, че де-доларизацията ще бъде повтаряща се тема през следващото десетилетие.


За събеседника му - Марк Валек, инвеститор в биткойни и благородни метали от Incrementum.li, ключовият въпрос сега „не е колко още ще расте златото, а колко ще се понижат долара и другите фиатни валути".


"Милиарди, дори трилиони долари са отпечатани наскоро. Според моите изчисления Федералният резерв увеличи портфейла си с три трилиона за много кратък период от време. И колко са три трилиона долара? Ами да видим: Ако слагаме скоби, започвайки от монета от долар, тези скоби ще заемат разстояние от почти шест милиона километра", обяснява той.


"Това надминава многократно разстоянието между Земята и Луната и това е нещо, което те създадоха от нулата за няколко седмици. Мисля, че това е големият проблем, пред който сме изправени, и хората започват да го осъзнават", добавя Валек.


Макар да признава, че има инфраструктура за международна търговия с долари, Макс Кайзър подчерта, че централните банки по света по някаква причина увеличават златните си резерви.


В този смисъл Макс припомня, че Елвира Набиулина, ръководител на Руската централна банка, е увеличила доларовите резерви на страната с 520 тона злато само през последните три години и се пита дали „историята ще я признае за Шарл де Гол на централните банки и дали Русия ще бъде последната централна банка, която ще може да акумулира злато, преди това да стане невъзможно на каквато и да е цена ".


Той признава, че „златните политики на руското правителство са много последователни и изглежда имат много точна стратегия за натрупване на злато". Аналогията с де Гол е много интересна и много сравнима с действията на Франция, която успя да си осигури 300 милиона в злато, преди САЩ да изоставят златния стандарт през 1971 г."


„По онова време имаше студена война, а в рамките на западната фракция Франция предизвикваше САЩ по определен начин. Сега мисля, че имаме друга ситуация, в която САЩ са световна икономическа сила и са предизвикани от повече от една държави, дори в рамките на Западния съюз. Насочваме към многополюсен свят", заключи той.

Станете почитател на Класа