„Китай и Русия де-доларизират търговията си, за да преминат към финансов съюз“

Русия и Китай обединяват усилията си да намалят зависимостта си от долара, което според някои експерти може да доведе до "финансов съюз" между двете държави, пише американският политолог Димитри Симес в статия за японското списание Nikkei Asian Review.


Москва и Пекин драстично намалиха използването на долара в двустранната търговия през последните години. През 2015 г. приблизително 90% от двустранните транзакции бяха в щатски долари. След началото на обявената от Вашингтон търговска война и общ натиск от страна на Русия и Китай да се отдалечат от долара, през 2019 г. цифрата е спаднала до 51%.


През първото тримесечие на 2020 г. делът на долара е спаднал още до 46%, докато делът на еврото достига исторически максимум от 30%, а този на националните им валути - 24% (това също е нов максимум), сочи медията.


През юни миналата година двете страни подписаха междудържавно споразумение за използване на националните си валути в двустранната търговия в рамките на обявения през 2018 г. процес на де-доларизация.


Алексей Маслов, директор на Института за далекоизточни изследвания на Руската академия на науките, увери списанието, че де-доларизацията на търговията между Русия и Китай наближава „решаващ момент", който може да издигне отношенията им към дефакто съюз.


Началото на де-доларизацията датира от 2014 г., когато Западът налага санкции срещу Русия за обединението на Крим със страната. Пекин от своя страна беше принуден да се включи в процеса, след като президентът Доналд Тръмп наложи мита за китайски продукти на стойност няколкостотин милиарда долара.

Станете почитател на Класа