Мексиканският милиардер Карлос Слим ще помогне за възстановяването на Бейрут

Мексиканският милиардер с ливански произход Карлос Слим, един от най-богатите мъже в света, ще участва в реконструкцията на пристанището в Бейрут, разрушено от неотдавнашната експлозия.


Новината бе оповестена от Амин Сейден Карам, президент на съвета на директорите на Ливанския център в латиноамериканската страна, по време на интервю на 7 август.


Набирането на средства за подпомагане на Ливан е започнало още преди трагедията в столицата му, според Карам. Той обясни, че тази инициатива е организирана, тъй като арабската нация преживява сериозна икономическа криза и мексиканците с ливански корени са решили да съберат и да изпратят средства за помощ.


"Кампанията се стреми да изпрати ресурси в Червения кръст в Ливан. Има бизнесмени, които искат да възстановят пристанището на Бейрут. Карлос Слим ще помогне за възстановяването", каза той.


Ливанската имиграция в Мексико започва в края на 19 и началото на 20 век. През 1892 г. първите ливанци пристигат в латиноамериканската страна от Бейрут на френски кораби. По онова време Ливан не е независима нация, територията е в ръцете на Османската империя и по-късно се превръща във френски протекторат.


Приблизително 100 000 души се заселват в Мексико през този период. Те избират латиноамериканската държава за свой нов дом и формират силни и мощни общности. Джулиан Слим Хадад, бащата на Карлос Слим - настоящият най-богат човек в Мексико - емигрира в Мексико през 1902 г., когато е едва 14-годишен и не говори испански, където се жени за Линда Хелу (също с произход от Ливан) и имат шест деца.

Станете почитател на Класа