Лукашенко се е договорил с Путин

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че се е договорил с руския президент Владимир Путин да се реши ситуацията със задържането на 33-ма руски граждани, пише руският вестник “Коммерсантъ“, цитиран от Агенция "Фокус".

В петък, 7 август, Лукашенко е провел телефонен разговор с Путин по инициатива на руския президент. 

"Ние се договорихме с Путин да се разберем за бойците", каза Лукашенко пред репортери след гласуването на президентските избори днес. В същото време той призна, че тази ситуация „може да е провокирана от трета страна“.

„Не ме интересува, второстепенно е. Основното е да не се запалва пожар в центъра на Минск“, каза президентът на Беларус.

Според него главните прокурори на Русия и Украйна не са дошли в Минск, за да решат ситуацията с руснаците. "Те не се интересуват от тези момчета", каза Лукашенко.

Александър Лукашенко призна още, че Владимир Путин му е изпратил писмо, в което са изложени фактите за задържаните руснаци. Писмото сега се изучава в хода на разследването. В същото време президентът на Беларус заяви, че "никакви вагнеровци" няма да повлияят на отношенията между Беларус и Русия.

Припомняме, че 33-мата руснаци бяха задържани в Минск за предполагаем план за организиране на бунтове преди президентските избори, предаде АФП.

Беларуските служби за сигурност заявиха, че задържаните са наемници на мисия за дестабилизиране на страната преди вота на 9 август. Беларуската спецслужба КГБ съобщи, че мъжете са част от частната военна компания „Вагнер“, за която се смята, че е контролирана от Кремъл.

„Отношенията ще се изграждат нормално. Вероятно сте забелязали това от сухото съобщение на пресслужбите (въз основа на резултатите от телефонния разговор - „Комерсант“). Да, укорих Русия за преминаването от братски към партньорски отношения. Президентът на Русия ясно заяви: "Ще изградим братски отношения с вас", заяви днес Лукашенко.

"Ние винаги ще си сътрудничим с Русия, винаги ще бъдем заедно", заяви Лукашенко. Според него по време на телефонния разговор Владимир Путин му казал, че „ние сме в една и съща лодка“.

Станете почитател на Класа