Полша планира да върне Крим и Донбас на Украйна

Инаугурацията на Анджей Дуда се състоя във Варшава. Новоизбраният президент за втори мандат обеща да помогне на Украйна да върне контрола над Крим и Донбас. Според полския лидер Варшава ще се ангажира с „възстановяване на териториалната цялост на Украйна“ през 2022 г., по време на председателството на Полша в ОССЕ.

 

Мечти: Полша планира да върне Крим и Донбас на Украйна

 

Полша има намерение активно да защитава интересите на Украйна в ОССЕ — страната ще председателства организацията през 2022 г. и като основна цел си поставя пълното възстановяване на териториалната цялост и суверенитет на украинската държава. Анджей Дуда, преизбран за втори президентски мандат, обяви това по време на церемонията по встъпването си в длъжност.

Според новоизбрания президент на Полша, Варшава възнамерява да положи усилия за възстановяване на контрола на Украйна над цялата й територия.

«Това е важна задача, която се състои и във възстановяването на пълния суверенитет и териториална цялост на съседа ни, Украйна“, каза Дуда.

По-рано украинският външен министър Дмитрий Кулеба сподели, че Киев, Варшава и Вилнюс ще се противопоставят на Русия в рамките на Люблинския триъгълник. Дипломатът смята, че съюзът, създаден от трите държави, има големи перспективи.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа