Global Times: Бъдете внимателни — САЩ използват «невидим нож», за да разделят Китай и Русия

Откакто администрацията на Тръмп дойде на власт, безотговорното поведение на САЩ се отрази негативно на международната им репутация, смята авторът. За да запази статуса си на хегемон, Вашингтон се опитва да използва всички възможни средства. Например, опитвайки се да раздели Китай и Русия.

 

Global Times: Бъдете внимателни - САЩ използват "невидим нож", за да разделят Китай и Русия

 

На 30 юли във Виена САЩ и Русия приключиха последния кръг от преговори за контрола над въоръженията, но разногласията остават. Не беше постигнат консенсус относно продължаването на Договора за съкращаването на стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ III), който изтича през февруари 2021 г.

Откакто администрацията на Тръмп дойде на власт, безотговорното поведение на САЩ повлия негативно на международната им репутация. За да запази статута си на хегемон в международните отношения, Вашингтон се опитва да използва всички възможни средства.

 

Global Times: Бъдете внимателни - САЩ използват "невидим нож", за да разделят Китай и Русия

 

Първо, САЩ нямат морални устои и не желаят да поемат международни задължения. Вашингтон се унижава със своята политика «Америка над всичко».

Второ, така наречените панацеи, като демокрацията и правата на човека, станаха по-малко ефективни, след като хората разбраха, че САЩ имат двоен стандарт по много въпроси.

Трето, САЩ винаги са демонстрирали своята сила. Те дори заплашват своите съюзници с обезпечаването на „сигурност“.

Американските политически елити приеха стратегията за превантивни мерки и санкции срещу Русия, но тяхното въздействие върху Москва в международната политика изглежда не оправдава очакванията им.

Дори ако договорът за въоръженията бъде подновен, това няма да промени стратегията на САЩ за разработването и производството на модерни оръжия, за да гарантират тяхната глобална военна хегемония.

Следователно, действайки грубо спрямо Русия, Съединените щати едновременно се опитват да я спечелят на своя страна.

Някои западни медии и експерти смятат, че САЩ е по-добре да се „възползват от слабостите в руско-китайските отношения“, за да се противопоставят на Китай и да предотвратят създаването на китайско-руска коалиция срещу САЩ.

В последно време САЩ активно предлагаха на Русия да се присъедини към Г7 в разширен формат и искаха да включат Китай в преговорите за продължаването на Договора СТАРТ между САЩ и Русия. Тези стъпки се възприемат като усилие на САЩ да разделят Китай и Русия.

Китай и Русия обаче си сътрудничат много тясно на ниво централно управление. Това се доказва от факта, че Москва многократно отхвърляла „стръвта“ на Вашингтон.

За да развалят отношенията между Китай и Русия, САЩ използват „мека сила“ и „интелигентна сила“.

В тези условия е много важно да се засили приятелството и сътрудничеството между народите на Китай и Русия. Те трябва да укрепят социалните и обществените основи на своето всеобхватно стратегическо партньорство при координиране на действията си за новата епоха.

Автор: Ван Сиандзюй — заместник-директор на Центъра за руски изследвания към Китайския народен университет и Санкт Петербургския държавен университет.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа