Кой е господарят в Америка - президентът или компаниите в Силициевата долина

Всички знаят имената на гигантите от американската ИТ индустрия: “Майкрософт”, “Епъл”, “Амазон”, “Фейсбук”, “Гугъл”, “Алфабет”. Те са великаните от Силициевата долина, със седалище в Калифорния, на брега на залива на Сан Франциско. Наричат ги още „Голямата петица“ на американския бизнес в сферата на информационните технологии (“Гугъл” беше реорганизиран през 2015 г. и стана филиал на международния холдинг “Алфабет”, така че “Гугъл” и “Алфабет” всъщност са една корпорация).

Тези компании са на върха в световната бизнес класация. Въпреки коронавирусната икономическа криза, пазарната капитализация на “Майкрософт”, “Епъл”, “Амазон” продължава да се движат над 1 трилион долара за всяка компания. Няколко други американски ИТ гиганти варират между половин трилион до трилион долара. За сравнение най-голямата банка на Уолстрийт “Джей. Пи. Морган Чейс” има пазарна капитализация под 300 милиарда долара, докато капитализацията на най-голямата американска петролна компания “Ексън Мобайл” е 186 милиарда долара.

Големите пет ИТ компании оказват дълбоко влияние върху цялата американска икономика. Общите борсови индекси на Америка зависят от финансовите показатели и борсовите котировки на корпорациите в Силициевата долина, което от своя страна значително влияе върху очакванията на участниците на пазара и решенията, които те вземат.

Разговорът обаче сега ще се фокусира върху влиянието на ИТ компаниите не върху икономическия живот, а върху общественото мнение и политиката. И то е несравнимо по-силно дори от въздействието върху икономиката. Официално компаниите от “Голямата петица” и другите гиганти от Силициевата долина, прилежащи към тях, се занимават с решаване на научни и технически проблеми в областта на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) и практическото внедряване на тези технологии в живота. Те разработват софтуер, компютърен хардуер, които осигуряват интернет комуникации, мобилни комуникации и дружи. Въпреки това, отдавна са надхвърлили този обикновен набор от разработки, измествайки фокуса върху ефективното използване на ИКТ, първо в САЩ и след това отвъд. Това включва създаването на социални мрежи, търсачки, хранилища на големи количества информация, различни услуги за интернет потребители и социални мрежи (видео, игри, реклама, онлайн търговия и други.) и т.н.

Освен това ИТ компаниите от Силициевата долина, като са получили пряк достъп до милиони и дори милиарди хора, започват да правят бизнес сами: рекламират, продават информацията, която имат, събират я за специални поръчки. А поръчките за събирането и за вече събраната информация започнаха да идват не само от бизнес структурите, но и от органите на реда и американските разузнавателни служби. И тук бизнесът в обичайния си смисъл свършва. Включвайки се в тази дейност, ИТ гигантите от Силициевата долина отидоха дори още по-далеч. Те започнаха да обслужват не само американските (и отчасти чуждестранните) специални служби, но и политиците. Особеният интерес на политиците към ИТ гигантите се появи, когато всъщност поставиха интернет и социалните мрежи по целия свят под свой пълен контрол (с изключение на държавите, които ограничиха такъв контрол). Възможностите за политиците, които са успели да поставят ИТ гигантите в своя услуга, са наистина безкрайни: влияейки върху интернет потребителите и социалните мрежи, човек може да провокира „цветни революции“, да постигне желаните резултати на избори, да организира бунтове и да дискредитира нежелани политици и общественици.

Лидерите на ИТ гигантите постоянно настояват, че са извън политиката. Че само в крайни случаи блокират информация, която се появява в Интернет и социалните мрежи. Всъщност тези уверения за политическа безпристрастност са неверни. ИТ гигантите имат най-близки връзки с Демократическата партия на САЩ. А демократите не крият това, към което се стремят: по-нататъшна либерализация на американското общество (включително пълна свобода на сексуалната извратеност, легализация на сатанизма, педофилия и други), оттеглянето на държавата от икономиката, премахването на всички ограничения върху имиграцията, продължаване на мултикултурния проект, ваксиниране на населението, засаждане на микрочипове и други методи за цифрова идентификация на хората. Демократични политици като Хилари Клинтън са само видимата част на айсберга, наречена “Дълбоката държава”. Такива политици огласяват програмата на “Дълбоката държава”, а ИТ гигантите прилагат тази програма на практика.

В никакъв случай не идеализирам американския президент Доналд Тръмп. По много отношения обаче позицията му е противоположна на тази на крайните либерали. И за да отслабят настоящия президент, за да изключат възможността за победата му на изборите през ноември, противниците на Тръмп използват всички средства. Компаниите от ИТ индустрията на Силициевата долина, които също работят за “Дълбоката държава”, също участват в това.

Вземете например “Гугъл”. Въпреки че е изминал по-малко от четвърт век от раждането ѝ, компанията е успяла да спечели световна слава. Нейната търсачка заема лъвския дял на световния пазар (60%), услугата му “Ютюб” навлиза във всеки дом. Тази корпорация е известна с множество скандали, произтичащи от факта, че тайно събира информация за стотици милиони (дори милиарди) хора по света. “Гугъл” използва събраната информация за търговски цели (реклама, продажби на стоки и услуги), споделя информацията с разузнавателните агенции на САЩ и на някои други страни. “Гугъл” се е превърнал в очите и ушите на “Дълбоката държава”. Очевидно тя е дала правомощията на “Гугъл” не само да наблюдава гражданите на Америка и другите страни (в интерес на американските разузнавателни служби), но и да действа като цензор или инквизитор на информация. Например, като изгради търсачка по такъв начин, че потребителите да не могат да намерят тези материали, които “Дълбоката държава” счита за съмнителни. И обратно, да предлага информационни материали, които отразяват идеологията на крайните либерали и “Дълбоката” държава. Например, популяризиране на “Уикипедия” по всякакъв възможен начин. Бих искал да обърна вашето внимание на факта, че “Гугъл” е основен спонсор на проекта “Уикипедия”.

И ако е необходимо, компанията може просто да блокира сайтове и услуги като вече има безброй случаи на блокиране. Включително “Ютюб” блокира профилите на руски сайтове, които не му харесват. Това са Федералната агенция за новини (ФАН), Крим-24, AnnaNews и NewsFront. Профилът на известната руска информационна агенция "Цариград", която има милион абонати, беше наскоро блокиран.

През 2016 г. “Гугъл”, използвайки своите информационни възможности, игра заедно с демократите и игра срещу Тръмп. След победата на Тръмп компанията се опитва по всякакъв възможен начин да отрече активното си участие в политическата игра, дори унищожи някои материали, които я компрометират. На 25 юни 2019 г. обаче в редица американски медии се появиха новини: “Гугъл” работи за предотвратяване на повторение на „ситуацията с Тръмп“ на президентските избори през 2020 г. в САЩ. Това е съобщил в частен разговор началникът на отдела за отговорни иновации в Джен Дженай. Разговорът е записан на скрита камера от Project Veritas, който разследва случаи на корупция, измами и нарушения на правата на човека. „Всички се прецакахме през 2016 г. Отново, не само ние, хората се прецакаха, медиите се прецакаха, всичко се прецака…“, казва дамата от “Гугъл”. След това тя казва, че трябва да се извлече поука от 2016 г. , за подобряване на технологиите на изкуствения интелект „за да не се повтори победата на Тръмп“. Дженай също коментира мартенското предложение от сенатор Елизабет Уорън, тогава кандидат-президент на САЩ, “Гугъл”, както и другите големи технологични компании да бъдат разпуснати.

Ето думите на Дженай: „Елизабет Уорън казва, че трябва да разпуснем “Гугъл”. По принцип я обичам, но тя много греши, това няма да направи нещата по-добри, а по-лоши, защото всички тези по-малки компании, които нямат такъв ресурс като нас, ще имат задачата да предотвратят поредната ситуация с Тръмп, а изглежда че малките компании не могат да се справят. След публикуването на видеото на Project Veritas, Дженай разкри, че става дума за случаен разговор с някой в ресторант, където е използван неточен език. Впоследствие “Ютюб” премахна видеоклипа на Project Veritas.

Ето още един пример. Един от активните поддръжници на Тръмп е Алекс Джоунс, известен телевизионен журналист, антиглобалист, който проповядва християнски ценности на своя уебсайт InfoWars. Този журналист е привърженик на традиционализма, противник на всякакъв вид извращения, рязко осъжда насилието, което се ражда на основата на беззаконието и на фона на слабостта на държавата (това, което днес виждаме в Америка). Той имаше около 2,5 милиона абонати. И през 2018 г. InfoWars беше блокиран не само в “Ютюб”, но и в “Туитър” и “Фейсбук”.

“Туитър” премахна в началото на юни тази година видео на предизборния щаб на Тръмп за протестите, свързани с убийството на афроамериканеца Джордж Флойд. Изтриването беше мотивирано от нарушаване на авторски права. Анонимен потребител на “Туитър” се е свързал с администрацията, твърдейки, че той е автор и правата му са нарушени. От една страна, историята е смешна, а от друга - плашеща: сега всеки анонимен, тайнствен „автор“ може да се появи от нищото и да поиска унищожаване на информация.

И ето последните новини, които имат непосредствено отношение с президента Тръмп. Той редовно говори за така наречената пандемия с КОВИД-19, но много от изявленията му не се оказват по вкуса на “Дълбоката държава”. За да се бори срещу президента, тя използва “Туитър”, който президентът обича да използва. Нека ви напомня, че “Туитър” е социална мрежа за обществени съобщения, създадена от едноименната компания, която също е регистрирана в Силициевата долина. Така “Туитър” е лепнал етикети на някои от съобщенията на президента Тръмп, които показват, че те могат да съдържат неточна информация. Без да навлизам в подробности, ще отбележа, че информацията, публикувана от президента, се отнася до темата за коронавируса и методите за борбата с него. И президентът получава тази информация от уважавани лекари и други специалисти.

Но това не е всичко. Както “Туитър” съобщи на 28 юли 2020 г., на страницата на Тръмп бе изтрит запис, в който собственикът на Белия дом сподели информация, че има лек за коронавируса. “Дълбоката държава” е решена да продължи да тероризира света с коронавирусната лудост и да подготви човечеството за тотална ваксинация и чипизация. Очевидно “Туитър” е получил команда от “Дълбоката държава” и информира своите потребители, че информацията на президента на Съединените щати "нарушава политиката ни по отношение на дезинформация за коронавируса".-

В същия ден “Туитър” за половин ден блокира достъпа до акаунта на Доналд Тръмп-младши, след като сподели видеото. Това е запис на среща от медицински специалисти, на която се обсъжда употребата на хидроксихлорохин за лечение на коронавируса. “Туитър” и “Фейсбук” незабавно премахнаха това видео. Представител на “Туитър” обясни, че става дума за "разпространение на подвеждаща и потенциално вредна информация, свързана с коронавируса".

С казаното, мисля, че е ясно кой е господарят в Америка днес. Това не е американският президент. Това са ИТ корпорациите от Силициевата долина. И за да бъдем по-точни, “Дълбоката държава”, която използва Силициевата долина за свои цели.

 

 

Проф. Валентин Катасонов  Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа