Топ военни: Москва може да отговори на всяка ракетна атака с ядрен удар

Изстреляйте някаква балистична ракета по Русия и Москва може да отговори с ядрена бойна глава. Това е положението според руското министерство на отбраната, което публично оповести условията си за започване на ядрен удар.


„Всяка атакуваща ракета ще се третира като снабдена с ядрен заряд. Информация за изстрелването на автоматична ракета ще бъде съобщена на висшето ръководство на страната, което в зависимост от ситуацията ще определи мащаба на реакцията на ядрените сили ", пише Андрей Стерлин, член на Генералния щаб на Русия и Александър Хряпин, висш военен учен, във вестника на Министерството на отбраната „Красная звезда".


Двамата обясняват, че руската система за предупреждение за ракетни атаки не може да определи дали изстреляната ракета е ядрена или неядрена и следователно ще бъде третирана според най-лошия сценарий. Особено като се има предвид краткото време за реакция на разположение при ядрена атака.


Новият между САЩ и Русия споразумението START (Договор за стратегическо намаляване на ядреното оръжие) изтича на 5 февруари 2021 г., като президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да удължи крайната дата, смятайки, че е по-благоприятен за Москва. Договорът ограничава броя на разгърнатите стратегически ядрени бойни глави и позволява на двете страни да се наблюдават взаимно, както от разстояние, така и на място.


Стерлин и Хряпин смятат, че изтичането на срока на договора ще позволи на САЩ безгранично да натрупват запасите си от ядрени оръжия и отново да оставят планетата „трепереща на ръба на глобална ядрена катастрофа."

Станете почитател на Класа