Бил Гейтс нарече „пълен боклук“ тестването за Covid-19 в САЩ

"Повечето от всички американски тестове за covid-19 са тотален боклук, разхищение", каза Бил Гейтс в интервю за портала Wired, като нарече "глупав" факта, че в Съединените щати хората не получават резултатите достатъчно бързо.


Съоснователят на Microsoft изтъкна, че за текущите тестове медицинският работник трябва да вкара тампон през ноздрата до края на носа, което освен че е неудобно и болезнено, може да доведе до това, че потенциалните заразени ще кихнат срещу здравния работник. Според Гейтс „този метод за откриване на коронавируса е остарял и всеки, който го използва, прави грешка, защото само забавя нещата".


Самият Гейтс помогна да се основе програма за диагностично тестване в Сиатъл, която предлага по-бързи резултати и не е толкова натрапчива, но американската администрация по храните и лекарствата (FDA) я постави на пауза, за да я подложи на задълбочен контрол, нещо, което милиардерът приписва на по-голяма степен на предпазливост по политически причини.


"Показахме, че качеството на резултатите може да бъде равностойно, ако просто поставите автотест на върха на носа с памучен тампон", каза Гейтс, обяснявайки, че са демонстрирали пред FDA, че пробата може да бъде транспортирана в торба от пластмаса, без да е необходимо да се охлажда, наред с други предимства. "Поради това, което направихме с FDA, можете да закупите тези по-евтини тампони, които са налични с милиарди", добави той.


Съоснователят на Microsoft каза, че за подобряване на текущата система за тестване за COVID-19 и увеличаване на скоростта на предаване на резултатите е необходима друга платежна система - малко по-висока сума, ако човек иска резултата за 24 часа, нормална ставка за резултат в рамките на 48 часа и ако срокът е още по-дълъг, да не плаща нищо. " Само тогава ще го оправят от днес за утре", казва Гейтс.

Станете почитател на Класа