Създателите на руската ваксина Covid-19 обясняват как работи

Ваксината, която Националният изследователски център за епидемиология и микробиология „Гамалея" е разработила срещу новия коронавирус се стреми да бъде първата регистрирана в Русия и администрирана на населението. Директорът на центъра Александър Гуйнтсбург разказа подробно - в ексклузивно интервю за канал „Росия 24" - как работи ваксината и защо ваксинираните не трябва да се страхуват да се заразят с covid-19 от инжекцията.


Целта на всяка ваксина е винаги една и съща: да постигне да симулира вирусна инфекция, така че имунната система „да повярва и да реагира в своя защита". По-специално за създаването на тази, изследователите от Гамалея използваха ваксината, разработена срещу вируса Ебола. "Копие на ДНК на определен вирус Ебола беше вмъкнат в аденовируса, което предизвиква имунен отговор", обяснява Гуйнсбург.


„За разлика от РНК и ДНК нуклеиновите киселини, които също достигат до нашите клетки, ефективността на доставката на нуклеинова киселина се увеличава с хиляди, десетки хиляди пъти, когато е покрита с обвивка от вируса, който първоначално се е научил да влиза в нашите клетки в процеса на еволюция ", подробно той.


След като влезе в нашите клетки, тази псевдоаденовирусна частица се „съблича" като всеки аденовирус, освобождавайки ДНК. РНК се синтезира в ДНК, а тя от своя страна " прави протеина, от който се нуждаем", казва директорът на центъра, като уточнява, че след това този протеин "мигрира към нашата клетъчна мембрана, където е сглобен в необходимата структура и в това състояние се представя на имунната ни система".


Гуинтсбург казва, че няма причина да се страхуваме, че ваксината може да направи нещо лошо в нашето тяло, тъй като частиците не са живи и не могат да се възпроизвеждат. "Единственото, което могат да направят, е да причинят някакъв дискомфорт", казва ученият. Той обясни, че " когато въведете чужд антиген в организма, имунната система започва силно да функционира, така че телесната температура може да увеличение при някои хора естествено. Този неблагоприятен ефект, както е показано от клиничните изпитвания, се елиминира с таблетка парацетамол."


Ръководителят на центъра признава, че в момента е невъзможно да се знае дали ще е необходимо редовно да се ваксинираме или ще е достатъчна една доза. В този смисъл той показва, че „може да се случи както при грипния вирус", така че да е необходимо да се ваксинира на всеки две или три години или дори „да се променя антигенния състав на ваксината всяка година". От друга страна, ако се случи както с вируса на морбили - „който очевидно никога не се е променил - ще има ваксина веднъж завинаги". "Бих искал еволюцията да бъде по този начин. Но, за съжаление, тя ще действа според собствените си закони, които не знаем и ще видим само резултата от това, което ще се случи", признава Гуйнсбург.

Станете почитател на Класа