В Италия отново отвориха историческите „прозорци с вино“ от дните на бубонната чума

Няколко хотелиери в италианския регион Тоскана решиха да възстановят древната традиция да продават храни и напитки без директен контакт с клиента през малки прозорци в стените на техните помещения.


Така нареченото "винено гише" преди се използвало от производителите на напитката по време на бубонната чума, за да намали риска от заразяване, а сега отново се превърна в начин на продажба поради пандемията от коронавирус, съобщава уебсайтът на Културната асоциация на виното.


Асоциацията отбелязва, че една от най-старите бележки в местната преса за „винените прозорци" датира от 1634 г. През тези отвори продавачите предоставят бутилките на клиентите, но не получават плащане директно от ръцете им. Вместо това те имали специална кутия за приемане на монетите, която след това дезинфекцирали с оцет.


Днес няколко места във Флоренция предлагат чрез винените прозорци и други напитки, като кафе, закуски и дори сладолед, докато други заведения поддържат традицията да ги използват само за сервиране на чаши вино.

Станете почитател на Класа