Разкриха най-сложният контрабанден тунел в историята на САЩ

Американската агенция за имиграция и подкрепа на митниците (ICE) заяви, че е разкрила най-модерния технологичен граничен тунел в американската история за подземен трафик на контрабанда, който се простира от Мексико до Аризона.


С височина около 4 фута и ширина 3 фута, тунелът е оборудван със сложна вентилационна система, електричество и вода, както и малка железопътна линия! Открит в близост до Юма, Аризона, „тунелът с дължина 1300 фута също включва сериозно усилване и укрепване", разкри агенцията в съобщение за пресата, споделяйки няколко снимки на инсталацията.


„Това е със сигурност най-сложният тунел в историята на САЩ и най-сложният, който съм виждал в моята кариера", казва Карл Ландрум, действащ главен патрулен агент на сектора Юма на ICE.


Подземният тунел е открит преди завършването му и не е достигнал повърхността от американската страна на границата, ICE казва, че е демонтирала прохода, построен за „контрабандни цели".


Полицаите казват, че са разкрили масивната конструкция, след като са открили шахта за канализация в близост до граничната ограда, като вече се е провеждало "продължаващото разследване на тунела". След сондиране в близост до площадката на канала, под пясъка са открити „парчета дърво и маркуч за вода, както и голяма кухина". След това в 25-футовата дълбока дупка била спусната специална камера, разкриваща изтънчената подземна конструкция.


Остава загадка как е извършен този строителен подвиг и кой стои зад проекта. Ейнджъл Ортиз, помощник-специален агент, отговарящ за разследванията за вътрешна сигурност в Юма, заяви, че ако тунелът е строен на ръка, е щяло да отнеме много месеци, макар че с тежка техника можело да се изгради потенциално за няколко месеца.

Станете почитател на Класа