Сенатори от САЩ заплашват да разорят оператора на пристанището, където се съхраняват тръбите за "Северен поток – 2"

Сенаторите от САЩ Тед Круз, Том Котън и Рон Джонсън написаха писмо до ръководството на Faehrhafen Sassnitz, оператора на пристанище Мукран, където се съхраняват тръбите за завършването на газопровода „Северен поток - 2“, и заплашиха да „унищожат финансово“ предприятието в случай на някакво участие в продължаването на работата по проекта. Откъси от съобщението в четвъртък са цитирани от вестник Handelsblatt.

"Ако продължите да предоставяте стоки, услуги и поддръжка за проекта "Северен поток - 2", вие ще разрушите бъдещото финансово състояние на вашето предприятие", се казва в писмото от три страници от 5 август. Сенаторите заплашиха компанията със значителни последици, ако не спре незабавно да използва Муркан като логистична база за "Северен поток - 2". Именно там беше швартован корабът за полагане на тръби „Академик Черски“, който е посочван за възможен довършител на “Северен поток - 2“.

Сенаторите смятат, че Faehrhafen Sassnitz "съзнателно осигурява на проекта важни стоки, услуги и друга подкрепа", например, при снабдяването на руския екипаж с провизии.

"Вашето снабдяване [на шлепа] "Фортуна" или "Академик Черски" определено може да бъде подложено на санкции, ако някой от плавателните съдове спусне тръба за "Северен поток – 2" във водата, - се казва в съобщението. Сенаторите подчертаха, че писмото им е доказателство че могат да се предприемат мерки срещу всеки, който по някакъв начин е свързан с проекта - ръководители на компании, акционери и служители на фирми.

Компанията Faehrhafen Sassnitz е 90% собственост на град Засниц и 10% на земята Макленбург – Предна Померания.

Тед Круз е един от основните критици на проекта „Северен поток - 2“ в САЩ и един от инициаторите на законопроекта за разширяване на санкциите по отношение на газопровода. Във ФРГ смятат, че той е просто лобист за интересите на представителите на американската нефтена и газова промишленост и се стреми да прокарва втечнения природен газ от САЩ на пазара на ЕС.

Експертът по външните работи на фракцията на Социалдемократическата партия на Германия в Бундестага Кристоф Мачи нарече крачката от страна на американските сенатори "неприемлива". "Съединените щати са в опасност да загубят напълно доверието, което спечелиха в Европа през последните десетилетия", цитира думите му изданието.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа