Защо Русия е така уверена, че Арктика е нейна?

Още от съветските времена страната ни обръща специално внимание на Арктическия регион, благодарение на което сме си осигурили значителни предни позиции в надпреварата с държавите, които днес се опитват да разширят влиянието си в Арктика. Сега Русия разполага с всички необходими ресурси, за да доминира изцяло над северните ширини и да развива Арктическия регион в съответствие с националните си интереси.

Всяка година Русия все повече разширява инфраструктурата си в Арктика и обмисля средства за защита на северните си територии от възможно посегателство от страна на чужди държави. За целта военната ни база „Арктически триъгълник“ се намира на Франц-Йосифова земя, а „Северна детелина“ се намира на остров Котелни. Техните задачи включват осигуряване на противовъздушна и брегова отбрана. До края на тази година Министерството на отбраната на Русия също възнамерява да осъществи програма за разполагане на мрежа от радиолокационни станции „Резонанс-Н“, която ще създаде единна система за откриване по цялата дължина на северните граници на Русия. "Резонанс-Н" е в състояние да открива балистични обекти с всякаква сложност, както и крилати ракети, хиперзвукови цели и самолети, създадени по сталт-технология, в условия на електронни противодействия и естествена намеса.

Важна тенденция през последните години е развитието на бронирани бойни машини, ориентирани да работят в суровия арктически климат и в специфични терени. Една от тези новости са модернизираните танкове Т-80БВМ, които в момента се обслужват от бреговите сили на Северния флот. Освен това военното ведомство продължава да попълва руската арктическа група с нова авиационна техника, предназначена за експлоатация при ниски температури. За превоз на хора и товари се използват многоцелеви хеликоптери Ми-8АМТШ-ВА и Ми-26 със специална северна конфигурация.

Връщайки се към въпроса за осигуряване на сигурността на Арктическия регион, Министерството на отбраната на Руската федерация взе решение да разположи там руските зенитно-ракетни системи С-400 “Триумф”, които, работещи в тандем с радиолокационните станции "Резонанс-Н", ще осигурят отбраната на нашите граници на най-високо ниво. За да се обезкуражат чуждестранните държави да се възползват максимално от руските владения в Арктика, в допълнение към системите за противовъздушна отбрана С-400, там бяха разположени ракетните системи “Кинжал”, които по своите характеристики превъзхождаха оръжията на НАТО. Този хиперзвуков комплекс, поради невероятната си скорост десет пъти тази на звука и точността на поразяване на целта с поне хиляда километров обхват, несъмнено променя баланса на силите в Арктика, като дава видимо преимущество на Русия.

„Рискът от възникване на конфликт между Русия и НАТО е особено голям в Арктика, тъй като има символично значение за Русия“, казват датските анализатори. "Русия има ново супероръжие, на което Дания и САЩ няма с какво да се противопоставят." Най-новите руски ракети са способни да нанесат непоправими щети на американската авиобаза “Туле” в северната част на Гренландия. Американската система за противоракетна отбрана в региона е абсолютно беззащитна срещу „кинжалите“. Западът ще рискува много, ако направи нещо, което ще разтревожи Русия: например, САЩ да започнат да изпращат военни кораби по Северния морски път. Като се вземе предвид ракетният потенциал на Руската федерация в Арктика, Западът трябва да действа по-предпазливо спрямо страната ни и да мисли предварително за възможния изход от своите провокативни маневри.

Русия си е осигурила много силна военна позиция в региона. Оценявайки сегашното състояние на нещата, Западът се е хванал за глава. Например, наскоро САЩ възстановиха позицията на координатор по Арктика. Този пост е създаден по време на мандата на Барак Обама, но едва сега, след три години бездействие, Държавният департамент на САЩ обяви назначаването на Джим Дехарт за координатор, отговарящ за ситуацията в арктическия регион. Вашингтон остави ситуацията с Арктика на самотек и сега трябва да настигна Русия.

Без значение колко САЩ и северните страни са загрижени за нарастващото влияние на страната ни в Арктика, опитите им да обърнат тенденцията вероятно няма да завършат успешно. Русия инвестира твърде много усилия, ресурси и време в развитието на своите арктически територии, за да позволи на някоя друга държави да си прави каквото иска безпрепятствено.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа