FT: Microsoft има за цел да закупи целия глобален бизнес на TikTok

Microsoft търси сделка за закупуване на целия глобален бизнес на TikTok, съобщава Financial Times, позовавайки се на петима души, близки до разговорите.


Американският технологичен гигант потвърди в неделя, че е в преговори с ByteDance, китайския собственик на TikTok, за да проучи „покупка на услугата TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия". Но според източници на FT, компанията също би се заинтересувала да включи в споразумението региони като Индия и Европа.


Един човек, близък до операциите на ByteDance в Азиатско-Тихоокеанския регион, предположи, че Microsoft е привлечен от идеята да купи целия глобален бизнес на TikTok поради трудността да се разделят административните функции, и да се гарантира, че потребителите във всяка една държава могат да продължат да използват приложението, ако пътуват в друга държава.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че "вероятно ще бъде по-лесно да го купите изцяло, отколкото да купите 30%", като същевременно предупреди, че който купи TikTok, ще трябва да плати "съществена комисионна на хазната на САЩ".


От друга страна, източниците посочват, че всяка евентуална сделка може да има най-различни форми и подчертават дълъг списък от пречки по пътя на транзакцията, включително цената.


Всъщност един замесен човек описва преговорите като "многомерна игра на шах", като се има предвид броят на заинтересованите страни в процеса, включително правителствата и миноритарните акционери на ByteDance.


Друго предизвикателство, което не се решава дори с включването на целия бизнес в едно споразумение, би било „разплитането" на технологията на TikTok от ByteDance, посочва FT.


Поради тази причина Microsoft обсъжда необходимостта от добавяне на споразумение, според което да има срок една година, за да се отдели TikTok от неговия китайски родител и да се отговори на опасенията на правителството на САЩ относно сигурността на данните. Двама души, консултирани от вестника обаче, казват, че този период би бил труден за спазване и източниците преценяват, че може да отнеме пет до осем години, за да се раздели напълно софтуерът.

Станете почитател на Класа