Саудитски екс-шпионин обвини престолонаследника, че е изпратил в Канада отряд да го убие

Саад ал Джабри, висш саудитски разузнавач, публично обвини престолонаследника Мохамед бин Салман, че е изпратил група агенти в Канада, за да го убият, около две седмици след убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 година.


В дело на 106 страници, заведено в четвъртък в Окръжния съд на САЩ във Вашингтон, бившият чиновник, постоянен жител на Канада, твърди, че тясната му връзка с американската разузнавателна общност, както и неговите знания на компрометираща информация за принца, го превръщат в една от основните цели на Бин Салман. Тази информация включва предполагаеми корупционни дейности на принца и създаването на личен екип от наемници, наречен „Тигров отряд", който според делото, стои зад убийството и разчленяването на Кашоги.


„Малко места съдържат по-чувствителна, унизителна и проклета информация за подсъдния Бин Салман, отколкото съзнанието и паметта на Саад, с изключение може би само на записите, които Саад направи в очакване на убийството си", пише в съдебното дело и добавя, че „затова подсъдният Бин Салман го иска мъртъв и работи за постигането на тази цел през последните три години."


Според твърденията, представени в съдебния процес, които все още предстои да бъдат доказани, членовете на отряда пристигнали на летище Торонто през октомври 2018 г. с туристически визи и с „две торби с криминални инструменти и специалисти, опитни в съдебномедицинското чистене на местопрестъпления, включително инструктор от самия отдел за криминални доказателства, съдебния специалист, който разчленил Кашоги с трион за кости. Те се опитаха да влязат в Канада скрито, през отделни гишета за имиграция, но предизвикаха подозрения, като заявиха, че не се познават, така че граничните агенти отказаха влизането на всички, освен на един, предполагаем член на отряда, който пътуваше с дипломатически паспорт."


Ал Джабри, гражданин на Малта и Саудитска Арабия, избягал от кралството през 2017 г., първо в Турция, а след това тайно в Торонто, където в момента пребивава. Според съдебния иск, Бин Салман многократно му е нареждал да се върне в страната и го заплашил чрез СМС с „използване на всички налични средства и предприемане на мерки, които биха могли да бъдат вредни за него".


"Бин Салман сега планира да изпрати агенти директно през САЩ, да влезнат в Канада по суша и веднъж завинаги да премахнат Саад", се казва в документа.


Освен това съдебният иск твърди, че като тактика на натиск престолонаследникът наредил арестуването и отвличането на членове на семейството на Ал Джабри и че саудитските агенти са хакнали телефоните на бившия чиновник и замразили банковите му сметки.

Станете почитател на Класа