Оттеглянето на САЩ от договорите беше обяснено с концепцията за "бърз глобален удар"

Съединените щати унищожават системата от договори в областта на сигурността, тъй като тя е насочена към прилагане на концепцията за „бърз глобален удар“ с използването на ядрено оръжие, съобщиха от Генералния щаб на руските въоръжени сили.

Началникът на дирекция "Основни операции" на Генералния щаб генерал-майор Андрей Стерлин и водещият изследовател в Центъра за военно-стратегически изследвания на Военната академия на Генералния щаб, доктор на военните науки полковник Александър Хряпин публикуваха съответна статия в " Красная звезда" .

Посочва се, че действията на САЩ са „насочени към прилагане на концепцията“, но „само с една уговорка, че всички тези средства могат да бъдат в ядрено оръжие“, съобщава ТАСС .

По-конкретно, говорим за оттегляне на САЩ от Договора за УБУ, Договора за INF, Договора за открито небе, заплахата за оттегляне от Договора за цялостна забрана на ядрените изпитания и нежеланието за удължаване на START III.

Според Стерлин и Хряпин Съединените щати се стремят към военно и техническо превъзходство в името на глобалното лидерство и осигуряването на победа във войните за бъдещето над всяка страна и най-вече над Русия. Един от методите за изпълнение на тези планове е да се вкара Русия в надпревара с оръжия и по този начин да се отслаби нейната икономика.

Например, в прегледа на ядрената политика за 2018 г. САЩ нарекоха Русия противник и обявиха възможността за превантивен ядрен удар. Освен това Съединените щати обявиха планове за създаване на свръхнискодоходни ядрени оръжия, които превръщат ядрените оръжия в „оръжия на бойното поле“ и понижават прага за тяхното използване.

Прекратяването на START III може да даде възможност на САЩ да изграждат стратегически оръжия без контрол и да доведат световната сигурност до ръба на ядрената катастрофа.

В бъдеще унищожаването на Договора за неразпространение на ядрени оръжия „може да се превърне в спусъка, който ще доведе до ядрена оръжейна надпревара в целия свят и до увеличаване на броя на страните, притежаващи ядрени оръжия.

САЩ никога не са ратифицирали Договора за цялостна забрана на ядрените изпитания. През 2006 г. само САЩ и КНДР отказаха да приемат резолюцията на Общото събрание на ООН за необходимостта от бързо подписване и ратифициране на CTBT.

В резултат без START-3 няма да има "нито едно международно споразумение в сила, ограничаващо стратегическата надпревара с оръжия".

"Ръцете на американските ястреби ще бъдат напълно развързани", се казва в статията.

Русия в основите на държавната политика в областта на ядреното възпиране определи "червени линии", за нарушаването на които потенциален противник ще получи смазващо отмъщение, съобщава РИА Новости .

Две групи държави бяха определени като обект на ядрено сдържане. 

Първият включва „отделни държави, притежаващи ядрени и (или) други видове оръжия за масово унищожение или значителен боен потенциал на сили с общо предназначение, които считат Руската федерация за потенциален противник, както и военни коалиции (блокове, съюзи) с участието на тези държави“.

Втората група включва държави, „предоставящи своята национална територия за разполагане на стратегически нападателни оръжия (крилати и балистични ракети, хиперзвукови самолети, атакувани безпилотни летателни апарати), стратегически системи за противоракетна отбрана, радарни станции за системата за предупреждение за ядрени ракетни удари, ядрено оръжие и ( или) други видове оръжия за масово унищожение на други държави, които могат да бъдат използвани срещу Руската федерация и (или) нейните съюзници. "

 

 

Превод: Поглед.инфо

Станете почитател на Класа