До какво доведе в САЩ масовото раздаване на пари Михаил Кувирко

САЩ са похарчили фантастична сума пари за подкрепа на бизнеса и обществеността по време на пандемията - трилиони долари. Милиони американци са получили добри плащания на ръка от държавата и докато на някои това им помогна, други се оплакват от проблеми и измами. Защо тази помощ не беше толкова ефективна, както твърдят самите американски власти?

През второто тримесечие американската икономика показа умопомрачителен спад от почти 33% на годишна база, най-лошият тримесечен резултат от 1947 г. насам. И това е въпреки безпрецедентните мерки на държавна подкрепа за бизнеса и населението, които според неотдавнашна оценка на МВФ вече надхвърлят 45% от американския БВП.

Трите трилиона долара, които бяха отпуснати за подкрепа на икономиката на САЩ през пролетта, очевидно не бяха достатъчни. Миналата седмица министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин обяви плановете на републиканците да отпуснат още трилион долара за тези цели (включително нови директни плащания за семействата).

Инициативата все пак трябва да премине през Конгреса, но демократите смятат, че трилион долара е твърде малко, за да се спаси икономика при такова грандиозно бедствие. Сега американската политическа система, няколко месеца преди президентските избори, ще трябва да съгласува необходимите суми. Това ще трябва да стане в условията на рекорден бюджетен дефицит - според МВФ тази година той ще възлиза на около 17% от общия БВП.

Реалностите на втората вълна

За обикновените американци ситуацията се изостря от това, че няколко милиона души в цялата страна са изправени пред изгонване от наетите си жилища за неплащане, след като мораториумът, наложен по време на пандемията, изтече в края на юли. Според консултантската компания “Стаун Рисъс Рос”, повече от 40% от наемателите в САЩ могат да бъдат изгонени. Междувременно броят на потвърдените случаи на коронавирус в САЩ наближава 4,7 милиона, а броят на смъртните случаи - на 155 хиляди души.

Още през юни американската икономика проявяваше някои признаци на възстановяване. По-специално, имаше спад на безработицата до 11,1%, след като достигна рекордното ниво от 14,7% през април. Това породи оптимистичната прогноза на председателя на Федералната резервна банка на Сейнт Луис Джеймс Балърд, че до края на годината безработицата ще падне до 4,5%. През юли индексът на бизнес активността в производствения сектор в САЩ (ISM Manufacturing) нарасна до 54,2 пункта от 52,6 пункта през юни (критичната точка за този индекс е нивото от 50 пункта).

Но много американски компании така и не успяха да се измъкнат от пролетното блокиране и от края на юни, когато броят на случаите с коронавирус започна отново да нараства, перспективите икономиката да се върне към нормалното рязко се влошиха. Редица компании отново изпращат служителите си да работят от вкъщи. Например, в Калифорния, където втората вълна на коронавируса беше особено остра, такова решение се взе от високотехнологичните гиганти “Гугъл” и “Фейсбук”. Хиляди малки компании също не възобновиха работата си.

„Американската икономика се основава на малкия бизнес и много малки предприятия все още са затворени - фризьори, концертни зали, ресторанти, които осигуряват най-голяма заетост в Ню Йорк, и други съоръжения“, казва нюйоркският предприемач Юрий Моша, директор за консултантската дейност на фирма "Втори паспорт". Ето как той обяснява чудовищните за американската икономика данни за падението на БВП през второто тримесечие.

На хората това се хареса

Въпреки това, много руски експерти са уверени, че “парите от хеликоптер", на които американските власти залагат от самото начало в борбата срещу кризата, са оказали значителна помощ на американската икономика.

По-специално Ашот Торосян от TWINO, международна финансова компания, заявява, че това решение е било напълно неочаквано. Всъщност, за разлика от някои европейски държави, САЩ са малко свързани със социалната държава - по-скоро, Щатите са позиционирани като "общество с равни възможности" за всички. Въпреки това, правителствената помощ дойде тъкмо навреме и след първата вълна от изплащания за населението, официално регистрираният процент на бедност сред американците спадна от 10,9% през януари-февруари до 8,6% през пролетните месеци. Максималният размер на помощта за четиричленно семейство достигна почти 3500 долара, а до началото на юли, според официалните данни, са извършени 16 милиона такива плащания.

„От една страна, гражданите получиха реална помощ в периода на нарастваща безработица. От друга страна, подобни плащания позволиха в известна степен да се стимулира потребителското търсене. Ефектът се оказа положителен и помощта като цяло достигна своите адресати, тъй като повечето от получателите изразходваха тези пари за стоки от първа необходимост. Не бяха много случаите, когато отпуснатите пари бяха използвани за закупуване на излишества (закупуване на електроника, скъпи смартфони или други неща, които не са от категорията на съществените). Новият план за трилион долара за подкрепа на икономиката, обявен от републиканците, предполага намаляване на обема на седмичните обезщетения, като същевременно увеличава целенасочената помощ на семейства с деца - такава мярка трябва да мотивира гражданите да търсят нови работни места “, смята Торосян.

Предоставянето на “пари от хеликоптер" за американското население осигури подкрепа на първо място за семействата - никой не отказва допълнителни средства и е погрешно да се твърди, че това е безполезна мярка, допълва водещият анализатор от инвестиционната компания QBF Олег Богданов. Според него настоящите показатели за потребителска активност в Съединените щати показват, че е избегната сериозна рецесия - хората активно харчат пари онлайн, което подкрепя големите американски корпорации. Въпреки че, пояснява експертът, основната подкрепа за американската икономика не се предоставя от правителствените програми, а от действията на американската централна банка: Федералният резерв намали лихвите си до нула и стартира програми за насищане на ликвидността и закупуване на различни активи, включително корпоративните облигации.

Генадий Салич, председател на Управителния съвет на банка “Фридъм Финанс”, също смята, че предвид мащаба на свиването на американската икономика и броя на безработните (над 17 милиона души), мерките за социална подкрепа под формата на „пари от хеликоптер“ значително са помогнали на американците.

„Такъв силен спад на БВП не се дължи на слабата подкрепа за бизнеса в Съединените щати, а на мащаба на разпространението на вируса в страната. В същото време, по-голямата част от помощта беше наблюдавана и оценена от банките, тъй като тя се състоеше в преференциално кредитиране за бизнеса. В момента мерките за подкрепа дават резултати - общият брой на безработните е намалял от края на май, като отново се е увеличил едва миналата седмица поради огнища на вируса, а ръстът на броя на новите работни места възлиза на 4,8 милиона през юни, което се превръща в рекорд в историята на тази статистика ... Разбира се, “парите от хеликоптер" не решават въпроса със сблъсъците по улиците, но помогнаха за изглаждане на протестите", смята експертът.

Мерките за социална подкрепа и подкрепа за бизнеса ще се повторят, тъй като републиканската и демократичната партии в навечерието на изборите се състезават кой може да предостави най-ефективния и мащабен пакет от помощи, уверен е Генадий Салич.

„Допълнителните мерки за подкрепа могат да отидат при индустриите, които продължават да губят средства поради ограниченията на икономическата дейност“, предполага експертът. “Това могат да бъдат преки субсидии, навлизане в капитала на дружествата при условията на помощ, разширяване на закупуването на дългови задължения. Основният стимул за малкия бизнес е програмата за защита на заплатите. Бизнес заемите помагат на предприятията да продължат да работят и да изплащат заплатите на служителите. Сто процента от този заем може да бъде отписан, ако компанията се придържа към принципите на задържане на бизнеса и персонала. Може да се очаква, че тази програма ще бъде частично разширена”, допълни той.

От другата страна

Картината на държавната подкрепа за бизнеса и населението, представена от американския бизнесмен Юрий Моша, изглежда малко по-различно. Според него най-лесният начин предприемачите да получат средства по програмата на безвъзмездни преки държавни субсидии в размер до 10 хиляди долара, които обикновено се предоставят в размер на 1000 долара на служител на компанията. Оказа се необходима и програмата за защита на заплатите, която даде възможност на компаниите да изплащат заплати и наеми (ако тези пари се изразходват до края на годината, държавата ще им ги опрости, в противен случай те ще бъдат издадени като заем при 1% лихва годишно). Тук обаче предприемачите се сблъскват с определени нюанси.

„Програмата за защитата от държавите е най-ефективната програма, но парите се разпределят не пряко, а чрез банки. Обърнах се към “Уелс Фарго”, една от "големите четири" американски банки и се оказа, че парите вече са свършили, защото големите компании са ги получили първи. Затова трябваше с мъка да получа парите през малка банка - отне цял месец. В резултат на това нашата компания получи 20 хиляди долара, но има и случаи, когато компании с голям фонд за заплати са получили около половин милион долара”, посочи предприемачът.

Има и различни мерки за подпомагане от щатите и общините - например, в Ню Йорк предприятията, които не могат да плащат наем, могат да разчитат на подкрепа за четири месеца. Моша пояснява обаче, че не е толкова лесно да се получат въпросните пари - трябва да попълват много документи, така че не става и дума за раздаване на “пари от хеликоптер” на равнище щати и градове.

Що се отнася до плащанията на “пари от хеликоптер” на гражданите на САЩ, тук, отбелязва Юрий Моша, пролетните плащания на еднократни обезщетения се оказват много навременни. Но въвеждането на допълнителни обезщетения за безработица в размер на 600 долара на седмица не е толкова просто:

Веднага започнаха масово да кандидатстват за тези пари, започнаха умишлени съкращения, тъй като се оказа, че може да се получат повече пари, седейки вкъщи, тъй като не е нужно да се плащате данъци върху заплатата. Ето защо равнището на безработицата е скочило толкова много, въпреки че значителна част от тази безработица е въображаема. Има признаци, че в редица случаи е имало сговор между работодатели и работници, които са се съгласили да работят за пари в плик, докато са официално считани за безработни - особено сред етническите общности. Хората започнаха да мамят държавата и вече са установени измамници, които са харчили пари по програмата за запазване на заплатите за други цели. "

Като цяло, заключава Юри Моша, американските мерки за подкрепа са предимно еднократни. Продължителната пандемия обаче изисква повече системни и дългосрочни решения, тъй като значителна част от компаниите все още не работят и целевата помощ едва ли ще им помогне.

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа