Китай предупреждава САЩ "да не отварят кутията на Пандора с TikTok"

Китайското външно министерство във вторник нарече репресията срещу популярното приложение TikTok „чисто политическо манипулиране, основано на лъжливи обвинения" и предупреди Вашингтон да не отваря кутията на Пандора или иначе да пострада от последствията, според Global Times.


Приложението е обект на официално разследване по съображения за националната сигурност на САЩ, тъй като то събира големи количества лични данни на потребителите и по закон е задължено да ги споделя с китайски власти при поискване.


В последната поредица от дипломатически спорове между Пекин и Вашингтон, президентът Доналд Тръмп даде на ByteDance, компанията-майка на TikTok, шест седмици, за да организира продажбата на своите операции в САЩ.


"Това противоречи на принципите на пазарната икономика и принципите на откритост, прозрачност и недискриминация на Световната търговска организация", реагира говорителят на външното министерство Ван Венбин.


На пресконференция китайският дипломат отбеляза, че "САЩ, без да предоставят никакви доказателства, използват злоупотребяваща концепция за национална сигурност, необосновано репресирайки някои компании извън САЩ."


Уанг предупреди, че „ако Вашингтон продължи да преследва чуждестранните компании под фалшиви обвинения, всяка страна може да предприеме подобни действия срещу която и да е американска компания от съображения за национална сигурност."


"САЩ не трябва да отварят кутията на Пандора, в противен случай те ще понесат последствията", заяви говорителят на китайското външно министерство.


В неделя, 2 август, Microsoft обяви, че започва преговори с ByteDance - компанията майка на TikTok, за потенциална покупка на платформата.


Тръмп спря плана си за забрана на приложението в САЩ по съображения за национална сигурност и даде на компаниите 45 дни да постигнат споразумение.

Станете почитател на Класа