Къде е отишъл Хуан Карлос?

Писмо, публикувано в понеделник от испанския кралски дом, подписано от Хуан Карлос I Борбон и официално адресирано до неговия син, крал Фелипе VI, обяви, че бившият испански монарх напуска Испания, поради „общественото отражение, което пораждат някои минали събития от неговия личен живот ".


Съобщението, което се публикува след откриването на няколко разследвания за предполагаемите фондове на Хуан Карлос I в данъчни убежища, все пак пропуска посоката на неговото напускане. Поради тази причина спекулациите в тази връзка започнаха незабавно и продължават. Португалия и Доминиканската република бързо се очертаха като най-правдоподобните варианти.


Връзките на Хуан Карлос I със страната съседна на Испания датират от неговото детство: баща му Хуан де Борбон е заточен в Португалия по време на диктатурата на Франко и именно там, в Ещорил, той отглежда децата си. Точно в този град няколко португалски медии поставиха сега бившия испански крал.


Според тази информация кралското домакинство ще чака одобрението на бившия монарх, който да обяви това си местонахождение.


Въпреки това вече има няколко испански вестника, които пък ситуират бившия монарх в Доминиканската република. Това е дестинация, която не е изненада за онези, които познават приятелството на Хуан Карлос I с доминиканския захарен магнат Хосе Фанхул, който на няколко пъти е посочвал испанския крал като свой много близък приятел.


Вестник La Vanguardia посочва резиденция, собственост на фамилия Фанхул, намираща се в град Ла Романа - на около 100 километра от Санто Доминго - като мястото, където Хуан Карлос I де Борбон вече се намира. Това е луксозен имот, който е част от туристическия комплекс Каса Кампо.


Адвокатът на Хуан Карлос I Хавиер Санчес-Хунко, издаде изявление:


„Крал Д. Хуан Карлос ми възложи да оповестим, че независимо от решението си да се премести извън Испания, той във всеки случай остава на разположение на прокурора за всяка процедура или действия, които бъдат необходими".

Станете почитател на Класа