Какво разкриха клиничните изпитания на руското лекарство за covid-19 Avifavir?

Във вторник в специализирания портал medRxiv руските учени публикуваха първото си изследване за резултатите от клиничните изпитания на Avifavir, лекарство, основано на антивирусен фавипиравир и използвано в Русия за лечение на новия коронавирус. Работата още не е преминала партньорска проверка и все още предстои да бъде приета за публикуване в някое от големите научни списания.


Клиничните изпитания са проведени през април и май в седем болници в градовете Москва, Смоленск и Нижни Новгород на общо 60 пациенти с умерена или тежка пневмония, причинени от новия коронавирус, 40 от които са приемали Avifavir по време на среден период от 11 дни заедно с антибиотици и антикоагуланти, а останалите 20 образуват контролна група, лекувана със стандартна терапия, при която са използвани хидроксихлорохин, хлорохин, лопинавир / ритонавир, антибиотици, антикоагуланти или не етиологично лечение.


След първите четири дни от лечението с Avifavir вирусът вече не се открива при 62,5% от пациентите (25 от 40), докато в контролната група този резултат е постигнат при 30% от пациентите. пациенти (6 от 20). Към 10-ия ден, девет дни след началото на лечението, 90% от хората, приемащи Авифавир (36 от 40) и 80% от хората в контролната група (16 от 20), се отърват от коронавируса в организма.


Пациентите, приемащи Авифавир, бяха разделени на две групи: първата получи 1600 милиграма лекарство два пъти през първия ден и две дози от 600 милиграма между 2 и 14 дни, докато втората прие две дози от 1800 милиграма в първия ден и 800 милиграма в следващите дни. И двете групи показаха сходни резултати и по отношение на ефикасността и безопасността.
17,5% от лекуваните с Avifavir (7 души) са показали странични ефекти като диария, гадене, повръщане, болка в гърдите и наличие на повишени трансаминази в черния дроб (и ALT, и AST). Учените посочиха, че нежеланите реакции към това лекарство варират от леки до умерени и при двама бяха принудени да спрат прилагането на лекарството.


Освен това по време на изследването двама пациенти, получаващи дози от 1600 и 600 милиграма Авифавир и страдащи от неуточнени хронични заболявания, трябваше да бъдат преместени в интензивното отделение и свързани с механична вентилация. Един от тях почина.


На 29 май Avifavir получи свидетелството за регистрация от Министерството на здравеопазването на Русия и стана първото в света лекарство срещу SARS-CoV-2 с фавипиравир. Понастоящем лекарството е включено в официалния списък с насоки за превенция, диагностика и лечение на covid-19 в страната.


Според руските здравни власти лекарството "демонстрира висока ефективност" по време на първия етап на клиничните изпитвания. Лекарството е показало способността си да нарушава механизмите на репликация на новия коронавирус, да облекчава симптомите и да намалява наполовина хода на заболяването в сравнение със стандартната терапия.

Станете почитател на Класа