Русия приключи клиничните изпитвания на ваксина срещу covid-19

Михаил Мурашко, министърът на здравеопазването на Русия, потвърди, че фазата на клиничните изпитвания на ваксината, разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология Гамалея заедно с руското Министерство на отбраната, е завършена. Сега се подготвя пакетът документи, необходими за регистриране на медикамента.


След като бъде получено свидетелството за регистрация, ваксината ще започне да се доставя на населението. Първите, които ще бъдат ваксинирани, ще бъдат членовете на специални групи като лекари и учители. "Ще има още наблюдения на ваксинирани пациенти", обясни Мурашко и добави, че за октомври е предвидена масова ваксинация.


Министерството на отбраната подчерта, че резултатите от опитите недвусмислено показват развитието на имунен отговор при всички доброволци, без странични ефекти, усложнения или нежелани реакции.


Министърът на здравеопазването каза още, че друга ваксина, разработена от Държавния център за изследвания във вирусологията и биотехнологиите в Новосибирск, вече преминава през клинични изпитвания.


Миналата седмица руският премиер Михаил Мишустин обяви, че 17 научни организации в страната разработват над 25 различни ваксини срещу новия коронавирус. Досега Русия е регистрирала 845 443 положителни случая и 14 058 смъртни случая от covid-19.

Станете почитател на Класа