„Социалистът“ Тръмп: „Трябват промени за да се преодолеят различията в доходите“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е съгласен, че разликата в доходите между милиардерите и останалите американци е станала твърде голяма, обещавайки да предприеме действия „скоро" в туит, който остави в недоумение привържениците му.


„Всъщност съм съгласен с това. Твърде голямо несъответствие в доходите. Трябва да се направят промени и то скоро! " написа Тръмп в събота, ретуитвайки клип на Business Insider за скорошен доклад на Института за политически изследвания, твърдящ, че общото богатство на милиардерите в САЩ е нараснало със 637 милиарда долара между март и юни, докато 40 милиона американци са загубили работата си.


„Администрацията за малък бизнес предостави 349 милиарда долара на разположение на малкия бизнес с програмата за защита на заплатите. Но както през 2008 г., 243 милиона долара от тях бяха спечелени от големи публично търгувани корпорации, някои от които бяха оценени на над 100 милиона долара."


„В допълнение към правителствената помощ и собствените ресурси за печалба по време на икономически катаклизми, милиардерите се радват на благоприятни за богатството данъчни закони и вратички".


Туитът на Тръмп, който трудно се привежда в съответствие с традиционните консервативни възгледи, подтикна някои да предположат, че републиканският президент е изпаднал в измама, възприемайки социалистическия дневен ред, което подхожда повече на привържениците на сенилния „демократичен социалист" Бърни Сандерс.


Макар че мнозина изглеждаха объркани от туита на Тръмп, той остана далеч от този вид реторика по време на президентството си. Той предложи еднократен данък от 14,25 процента за домакинствата с нетна стойност над 10 милиона долара още през 1999 г. Мярката щеше да помогне за заличаването на националния дълг, твърдеше той.


"Според моите изчисления 1% от американците, които контролират 90% от богатството в тази страна, биха били засегнати от моя план", каза тогава Тръмп.


Докато беше в кампанията за изборите през 2016 г., Тръмп обеща, че ще се насочи към облагане на богатите, включвайки и себе си. "Това ще ми струва цяло състояние, което всъщност е вярно", каза той през септември 2015 г., като се позова на предложението си за данъчен план, който трябваше да затвори вратичките за богатите и да освободи половината от американците от данък върху дохода.

Станете почитател на Класа