Crew Dragon се отдели от МКС и върна астронавтите на Земята

Космическата капсула Crew Dragon на SpaceX се отдели на 1 август в 19:34 ч. източно време от Международната космическа станция (ISS), за да върне двама астронавти обратно на Земята, завършвайки двумесечното пътуване на първата частна пилотирана космическа мисия в историята. Това е и първата от девет години пилотирана мисия на НАСА, излетяла от САЩ.


Астронавтите Дъг Хърли и Робърт Бенкен стигнаха до Земята снощи и се приводниха успешно в Мексиканския залив в 21.48 часа, както беше предварително обявено. НАСА отбеляза, че времето на кацането много зависи от метеорологичните условия на Земята.


Отделянето от МКС, както бе обяснено от НАСА се извърши автоматично. За да кацне успешно, Crew Dragon взе предвид силата на вятъра, валежите, височината на вълните, видимостта и още много важни фактори и за спасителните екипи, които участват в евакуацията на астронавтите.


Бе проведена сложна 20-минутна процедура по проверка и издигане на модула на борда на спасителния кораб. Имаше и необяснено забавяне до към 60 минути при отваряне на люка на капсулата, имаше търчане за интрументи, смяна на датчици и леки признаци на изнервяне, но всичко свърши успешно и астронавтите се появиха на борда здрави и усмихнати.


Завърши един епохален полет, който прави история!

Станете почитател на Класа