Половината американци смятат, че „културата на отмяната“ е отишла твърде далеч

Повечето американци, запознати с „анулиращата култура или културата на отмяната" - поругаването или уволнението на хора, поради публично възмущение заради предполагаемо обиден или нежелателен коментар или действие - смятат, че това е причинило сериозна вреда на обществото, разкри ново проучване.


46 процента от американците смятат, че културата на отмяна „е отишла твърде далеч", според проучването, проведено от Morning Consult. Срамежливо половината от анкетираните смятат, че ефектът й като цяло е отрицателен, като повечето отговарят „много отрицателен".


Като цяло 40 процента от анкетираните са участвали в действия на културата за отмяна. Младите на възраст от 18 до 34 години са много по-склонни (55 процента) от тези над 65 години (32 процента) да признаят участието си, а докато половината от демократите признават, че са участвали, само една трета от републиканците заявяват това.


Определена за целите на анкетата като „практика за оттегляне на подкрепа (или отменяне) на публични личности и компании, след като те са направили или казали нещо, което се счита за нежелателно или обидно", културата на отмяна е била в центъра на медиите през последните месеци, като уволненията от високи постове са придружени в социалните медии от безкраен парад остроумни извинения на знаменитости за минали прегрешения по сегашните „будни стандарти".


Но нарастващата реакция на обществото срещу феномена породи отворено писмо, публикувано по-рано този месец в сп. Harper's, с което се осъжда „нарастващото ограничаване на свободния обмен на информация и идеи и нарастването на силното идеологическо съответствие".


Един от най-забележителните примери е Бари Уайс, писателка от редакцията на New York Times, която подаде оставка от вестника с мелодраматично писмо, което разкри „постоянния тормоз от колеги, които не са съгласни с [нейните] възгледи и двойните стандарти на медията".


Въпреки това, анкетата на Morning Consult показа, че голяма част от американците са напълно изключени от екосферата на културата за отмяна, като 35 процента твърдят, че „изобщо не са запознати или са минимално запознати с практиката."

Станете почитател на Класа