САЩ поръчаха 100 милиона дози коронавирусна ваксина, разработена от Pfizer

Правителството на САЩ се съгласи да плати 1,95 милиарда долара за доставката на 100 милиона дози коронавирусна ваксина, която се разработва от Pfizer и немската компания BioNTech, съобщава Bloomberg.


Съгласно споразумението за доставка, правителството може да закупи и до 500 милиона допълнителни дози.


Съединените щати ще платят тази сума на компаниите, когато получат дозите, след като Pfizer успешно направи ваксината и получи одобрение и разрешение за нейната употреба от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).


Достъпът до ваксината covid-19 ще бъде безплатен за всички граждани на САЩ, според правителството.


„Ние сме много доволни, че подписахме това важно споразумение с правителството на САЩ за доставяне на първоначалните 100 милиона дози след тяхното одобрение, като част от нашия ангажимент за справяне със заплахата за глобалното здраве. Това споразумение е едно от многото стъпки за осигуряване на глобален достъп до безопасни и ефективни ваксини срещу covid-19. Също така сме в напреднали дискусии с много други правителствени агенции и се надяваме скоро да обявим допълнителни споразумения за доставка. Нашата цел остава да осигурим ефективна и безопасна ваксина срещу covid-19. за много хора по света, възможно най-бързо ", каза изпълнителният директор на BioNTech Угур Сахин.


В началото на юли компаниите обявиха, че евентуалната ваксина срещу covid-19 е дала положителни резултати по време на първите тестове.


Понастоящем четири ваксини срещу covid-19 са във фазата на 1/2 тест в САЩ и Германия, т.е. оценява се безопасността им, както и поносимостта на пациентите към лекарството и имуногенността, която те произвеждат в различни дози.

Станете почитател на Класа