Камарата на представителите на САЩ прие закона за отбраната, Тръмп обеща да наложи вето

С 295 гласа „за" и 125 „против", Камарата на представителите на САЩ одобри проекта на Закон за национално разрешение за отбрана за фискалната 2021 година (NDAA), както е известен официалният документ, подробно описващ военния бюджет на САЩ.


Законопроектът отпуска 740,5 милиарда долара за отбрана и покрива всички нужди на Пентагона, от 3% увеличение на заплатите за войските до създаване на фонд от 3,6 милиарда долара за противодействие на Китай в индо-тихоокеанския регион. Разходите в размер на 1 милиард долара за подготовка за пандемията от коронавирус също са одобрени.


Президентът Доналд Тръмп заяви, че планира да наложи вето на законопроекта, ако окончателната му формулировка предвижда промяната в разпределението за американските бази, които носят имена на лидери на Конфедерацията.


Версията, одобрена този вторник, ще изисква тези промени в рамките на една година. В допълнение, тя също така ще забрани показването на бойния флаг на Конфедерацията във всички собствености на Министерството на отбраната.

Станете почитател на Класа