„Иран никога няма да забрави Солеймани и ще отвърне на удара на САЩ“

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей увери, че страната му "никога няма да забрави мъченичеството на генерал Касем Солеймани " - загинал на 3 януари от американската ракетна атака в Ирак - и „определено ще извърши реципрочен удар по САЩ". Това заяви той по време на среща с иракския министър-председател Мустафа Ал-Кадими, съобщава официалния му акаунт в Twitter.


"Престъплението на САЩ - убийството на Солеймани и иракския военен командир Абу Махди ал Мухандис е пример за присъствието на САЩ. Да убиеш гост в дома и грубо да го признаеш, не е тривиален въпрос", заяви лидерът на персийската държава за действията на Вашингтон в Ирак.


Върховният лидер на Иран подчерта, че персийската държава никога не е имала намерение да се меси в делата на Ирак, подчертавайки, че се моли както за териториалната й цялост, така и за вътрешното й единство. "Иран със сигурност е против всичко, което отслабва Ирак", каза той.


В този смисъл той остро критикува позицията на Вашингтон по отношение на Багдад, уверявайки, че „северноамериканската страна е врагът в истинския смисъл на думата, тъй като той е против силното и независимо иракско правителство, избрано с народно гласуване".


"Иран се надява иракските приятели да знаят, че присъствието на САЩ във всяка страна носи корупция и унищожение", подчерта той и добави, че "присъствието на САЩ причинява несигурност".


"Съединените щати и техните агенти винаги се стремят да създадат вакуум на властта в страните от региона, чрез което възнамеряват да създадат хаос и да подготвят почвата за своята намеса", каза аятолахът.


Накрая върховният лидер на Иран потвърди, че персийската държава подкрепя правителството на Ал Кадими. "Мъдростта и опитът изискват разширяване на отношенията между двете страни", каза той, като уточни, че такива отношения имат противници, а най-ясният пример е Вашингтон. Въпреки това той каза „човек изобщо не трябва да се страхува от Съединените щати защото те няма какво да направят".

Станете почитател на Класа