Въпрос на време е златото да достигне нови максимуми

Цената на златото расте през последните седмици, като този месец надхвърли 1800 долара за унция, най-високото ниво за повече от девет години. Няколко бичи пазарни фактори тласкат златото към нов връх, казват анализаторите на Citigroup.


Според експертите, цитирани от Bloomberg, металът се възползва от облекчаването на паричната политика на централната банка, ниските доходи от облигации, рекордните потоци в регистрираните инвестиционни фондове (ETFs) и увеличеното разпределение на активи.


Анализаторите прогнозират, че цената на скъпоценния метал ще достигне най-високото си ниво през следващите 6-9 месеца и вероятно ще надвиши 2000 долара за унция в рамките на 3 до 5 месеца.


"Номиналните цени на златото вече поставиха нови рекорди във всички валути на Г-10 и в основните валути на нововъзникващите пазари тази година", коментират анализаторите. "Въпрос на време е преди да има нови максимуми в щатски долари, както и увеличение на цената на среброто", посочиха те.


Пандемията covid-19 подхранва апетитите на инвеститорите за традиционните активи с нисък риск. Икономистите прогнозираха, че златните кюлчета ще счупят дългогодишния рекорд от 1 920 долара на фона на икономическата несигурност.


В понеделник златото се търгуваше на $ 1811,04 за унция по текущи цени, докато среброто се повиши с 0,6% до $ 19,65 за унция. Citigroup предвижда повишаването на цената на среброто на 25 долара в рамките на 6 до 12 месеца, с потенциал да достигне 30 долара при бичия сценарий на банката, подкрепен от глобално икономическо възстановяване.


И двата метала преживяха шест седмици на растеж, тъй като инвеститорите реагираха на преговорите за нови стимули във водещите световни икономики.

Станете почитател на Класа