Оръжието за световно господство

Зенитният ракетен комплекс, наречена Прометей (С-500), се появи по-късно, защото преди това руската държава трябваше да изгради два завода, за да произведе необходимите детайли.

Може да се разбере ликуването на отбранителния концерн «Алмаз-Антей»: комплексът С-500 е способен да поразява не само ракети със среден обсег, но и с ракети в близкия космос.

 

 

"Прометей": Оръжието за световно господство

 

 

Затова е изненадващо, че комплексът получи старото име «С-500», отхвърлено от съветските власти през 1968 година. Това някога беше мечтата на съветската държава — да създаде цялостна система, специализирана в борбата с вражеската авиация.

След повече от 50 години се появи нова отбранителна система с усъвършенствани характеристики, но със старото име.

Както се очаква, тя ще участва в тандем с комплексите С-400: заедно те ще заменят по-малката си сестра С-300, която ще бъде окончателно снета от производство.

Новият зенитно-ракетен комплекс ще бъде разположен около руската столица, което демонстрира твърдата увереност на руснаците в ефективността на новите им въоръжения.

 

 

 

 

Тази увереност произтича от серията от военни изпитания, в които системата се оказа ефективна.

През май 2018 г. Русия извърши най-дългото в историята изпитание на ракета «земя-въздух», по време на което «Прометей» успя да порази цел на разстояние 482 км, което е със 78 км повече от предишния рекорден показател.

На 4 юни 2019 г. Министерството на отбраната на Русия публикува видео, в което системата на ракети-прехващачи поразява ракета клас «земя-въздух» с голям обсег на действие.

Във видеото не бе споменато името на системата, която е подложена на изпитание, но според широко разпространеното мнение, това е била зенитната ракетна система С-500.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа