Тръмп на луната в причудлив плакат на Куомо

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо пусна вдъхновен от коронавируса плакат, който символизира битката на щата срещу пандемията, но ексцентричното произведение на изкуството - проектирано от самия губернатор - скоро се превърна в прицел на подигравки в интернет.


Губернаторът показа новия плакат по време на пресконференция в понеделник, една претрупана визия по модел на политическите карикатури от 19 век, натоварена с препратки към вируса и съсредоточена върху планина, символизираща „111 дни на ада" на щата. На върха има цитат не от някой друг, а от самия Куомо, който възкликва „Събуди се Америка! Забравете политиката, станете умни! "


"Мисля, че общата форма ви е позната. Изкачихме се на планината, превалихме планината, слязохме от другата страна и това са малки сигнални знаци, които за мен представят какво се случва", обясни Куомо, докато разкриваше произведението на изкуството. „От 1-ви до 111-и ден тя е грубо мащабирана и след това има малко визуализация на случващото се."


Освен по-очевидните препратки към „изравняването на кривата, икономическото изключване и социалното дистанциране", обаче, постерът съдържа и редица по-криптирани и причудливи символи, като „Федерални облаците на объркване", представени от облаци, с етикет на Белият дом и CDC - под които „Ветровете на страха" изглежда се излъчват от демоноподобно създание. Новата картина също избягва да отправи директен изстрел към главнокомандващия, като американският президент Доналд Тръмп е сам на Луната, заедно с текста „Това е просто грип" - детайл, очевидно много обичан от противниците на президента.


Разбира се, критиците в Twitter не можеха да пренебрегнат „Скалата на гаджето", в което мъж, седнал в мускулеста кола - вероятно Куомо - гледа как младеж виси от планински склон, което на пръв поглед е препратка към предишните публични размишления на Куомо за дъщеря му, в които той посъветва другите бащи никога да не признават, че не харесват „гаджето й".


Докато статуса на Тръмп мина много добре за редица зрители, някои привърженици на Куомо признаха, че плакатът е доста объркан, като един дори го нарече „най-лошият кошмар на графичния дизайнер".


Други мнозина критици бяха много по-силни, като отбелязаха, че произведенията на изкуството не са символизирали заповедта на губернатора да бъдат изпращани пациенти с коронавирус в старческите домове, излагайки на риск уязвимите и възрастните жители. Въпреки че правителството на щата е понижило ефекта от противоречивата политика, нарушителите настояват, че тя е допринесла за над 6 000 смъртни случая в старчески домове в Ню Йорк през цялата пандемия.


Тематичният плакат на Covid-19 не е първият поход на Куомо във визуалните изкуства. Преди това губернаторът бе поръчал редица други плакати, включително един през януари, изобразяващ администрацията му като стар дървен кораб, който обикаля „Морето на разделението", както и чудовищен октопод, просто обозначен с „Нетърпимост". През юни той пусна и преспапие с огромна 3D планина, за да представи битката срещу вируса, мотив, който очевидно е вдъхновил и последния му постер.

Станете почитател на Класа