Китай: „САЩ да спрат опитите си да нарушават и саботират мира и стабилността в Южнокитайско море“

Китайското посолство в САЩ призова във вторник Вашингтон да спре своите "опити за нарушаване и саботиране на мира и стабилността в региона", след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео описа претенциите на Пекин за района на Южнокитайско море за "напълно незаконни".


Посолството подчерта, че изявлението на Помпео "пренебрегва усилията на Китай и страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в полза на мира и стабилността в Южнокитайско море, умишлено изкривявайки фактите и международното право, преувеличава ситуацията в региона и се опитва да засее раздор между Китай и други крайбрежни страни. "


"Обвинението е напълно неоправдано. Китайската страна категорично се противопоставя на това и призовава САЩ искрено да почетат ангажимента си да не вземат страна по въпроса за териториалния суверенитет, да зачитат усилията на регионални държави за мирно и стабилно Южнокитайско море и да спрат опитите си да нарушават и саботират мира и стабилността на региона", информира агенцията.


"Позицията на Китай по въпроса за Южнокитайско море е последователна и ясна. Докато твърдо защитава своя териториален суверенитет и морските си права и интереси, Китай обеща да разрешава споровете чрез преговори и консултации директно с участващите страни", допълниха от посолството.

Станете почитател на Класа