Мекото кацане на САЩ

В статията "Украинският и американски Майдан ... паралели" обещах да обясня как понеже съм толкова патриотичен и антиамерикански, не искам тази държава да се разпадне. За да направя това, ще вмъкна коментара на Александър, мой стар познат, опонент и читател, с когото в случая съм напълно съгласен.

Духът, пуснат от бутилката, отказа да влиза обратно и продължи черното си дело. Сбъдна се мечтата - с Америка е свършено. Условно белите щати, по-богатите - отделно. Цветните отделно. И вечно независимият Тексас”. Загубен контрол над ядреното оръжие. Половината атомни електроцентрали загубили своя обслужващ персонал. Преди да си заминат, са ги изключили, но все пак. Почти навсякъде на власт се качват фашистки режими и религиозни фанатици. От всякакви цветове. Пазарът на ценни книжа рухва. Доларът отива в небитието, заедно с огромния пазар на стоки, какъвто винаги са били САЩ. Китай получава около 300 милиона безработни. Китайската комунистическа партия усилено се чеше по главата, мислейки с какво да ги занимава, поглеждайки на север. Международната търговия е замряла. Опитът да се договори световна парична единица търпи провал и дори води до няколко въоръжени конфликти. ЕС губи опеката на “града на хълма”, тресе се със страшна сила”.

Тоест, тук логиката е подобна на тази на Джордж У. Буш -старши, врагът на СССР, който в добре известно интервю много съжаляваше и се притесняваше, че Съюзът се разпада. Че, видите ли, би било по-добре, ако Съветският съюз беше слаб и зависим, отколкото такъв край на червения проект. Аналогията не е напълно точна, защото лишили се от някакви свои територии, останалите земи (щати) със сигурност няма да станат по-силни, както пророкува Буш за нашата страна.

С какво беше придружено разпадането на Съюза? Разбира се, с войни и погроми, смяна на режими и управници. Просто има един такъв полицай (милиционер), който да поддържа контрола и реда в една трета от планетата с морков и пръчка. Да, раздадени са много моркови, за това ще се разказвам друг път, но все пак се контролират огромни територии с многообразно население, което на моменти има такива противоречия, че без съветски съветници и наша помощ „за изграждане на комунизъм“, просто би се избило взаимно. Какво започва да става след Съюза.

Много драматични събития се състояха в Афганистан, Южен Йемен, Етиопия, Никарагуа и други точки на глобуса. Стъжни им се на лидерите на източноевропейските страни, достатъчно е да си припомним ГДР и Румъния, да си припомним отделно Югославия.

Но и вътре в бившия Съюз страстите кипят не по-малко. Руснаците за една нощ се превърнаха в преследвано малцинство в повечето бивши съветски републики, арменци с азербайджанци, киргизи с узбеки, грузинци с абхазци, други народи и етнически групи веднага си спомниха вековните си и неразрешими противоречия, у нас за дълго време се появи изразът „гореща точка".

Убийството на Наджибула и Чаушеску, сблъсъците на Днестър и Нагорни Карабах, тълпите руски бежанци от Централна Азия и кръвта на Балканите са резултат от разпадането на СССР. Само си представете, че полицията изчезне изведнъж във вашия град и помислете какво ще се получи от това. Разбира се, редът винаги овладява хаоса, хората се организират и спират насилието, но със сигурност ще настъпи период от време, в който би било по-добре да не напускате къщата без картечница ... Това е нещо подобно и беше в света през 90-те години, само в глобален мащаб.

А сега си представете, че САЩ, които по някакъв начин контролират по-голямата част от земята, ги няма. Тоест драмата на събитията, свързани с разпадането на Съюза, ще трябва да се умножи няколко пъти ...

Представете си колко ще му стане неудобно на Сеул до Пхенян, а Токио и Тайпе в съседство на континентален Китай, Саудитска Арабия и другите монархии в Персийския залив срещу Иран, колко Израел ще се загрижи за бъдещето си, колко революции и преврати ще има в Латинска Америка, Европа ... Бързият, лавинообразен срив на САЩ ще стане за съвременния свят своеобразното падение на Древен Рим. Може би бъдещите историци от това събитие ще започнат отброяването на новата ера... Знаете ли - в тези най-важни точки е най-неудобно да се живее.

Да, читателят може с основание да твърди, че бронята ни е здрава, а танковете бързи и в това хипотетично безвремие нищо няма да загубим, а може би ще спечелим (Аляска ще се върне в родното си пристанище), но какво ще кажете за икономиката? Целият свят е обвързан със САЩ и неговия долар. Кажете ми, на каква цена и най-важното, в каква валута Русия ще си продава петрола? И кой ще го купи? Търговските и производствените вериги ще се разпаднат, индустрията ще се срине, хората в много страни ще стачкуват и мародерстват от глад. Не, с течение на времето икономиката ще се поднови, хаосът ще бъде надвит и Европа също ще дойде на себе си след смъртта на Римската империя, веднага след като тъмните векове завършат. Е, нека не са векове, а десетилетия, дори години, но през това време няма да има по-малко мрак и кръв.

В коментара си Александър, който публикувах в началото на статията, правилно посочва китайския проблем за Русия в тази ситуация. Всъщност световна фабрика за милиарди долари без пазар за продажби ще стане опасно място ... И наистина е трудно да се изчислят заплахите и рисковете в случай на бърза, почти моментална смърт на Съединените щати. Просто много конфликти ще възникнат по целия свят наведнъж, изходът от които зависи от милион произшествия, от личните качества на една или друга фигура.

Лично аз съм сигурен, че САЩ са виновни за много световни неприятности, но дали ще е по-добре за всички нас, ако янките повтарят съдбата на Съюза, е голям въпрос.

Не сме споменавали и американските оръжия за масово поразяване. Тогава съветското оръжие се вкара обратно в Русия и нямаше особени проблеми за световната сигурност. Но ние сме цивилизовани хора, а те... Е, вижте онези диваци, които унищожават САЩ днес.

Тук е Раз Симон, ръководителят на неотдавна ликвидираната от властите „Автономна зона в Сиатъл“. Представете си, че той или някой подобен поема част от арсенала с ядрените оръжия. Да, целият свят ще се потопи в „тъмните десетилетия“, а „държавата“ на ЧЖИЗ ще води ядрена война с „държавата“ на белите американци.

Считам мекото кацане на хегемона за най-добър вариант. Да предположим, че на последния етап от своята история САЩ ще повторят съдбата не на Западната Римска империя, а на Източната. Янките бавно отслабват и остават една от точките на глобуса, докато Русия, Китай и други играчи излизат на сцената. Не е необходимо веднага, спокойно и планомерно да напуснат военните си бази, като вземат всички оръжия със себе си Можем да им помогнем да се приберат вкъщи, да изпратят поздрави до Америка.

Русия постепенно се отдалечава от международните плащания в долари, преминава към национални валути, другите държави правят същото. Вместо петродолара ще се появи петрорубла, петроюан, петродинар. Не веднага, но ще се появят. Постепенно. За да не се разтърсва силно световната икономика, а тази дама е капризна, истерична, склонна към припадъци. Вижте как пострада от коронавируса, а това е дреболия в сравнение с евентуалния крах на Америка.

Оставете янките да се приберат вкъщи, но не толкова бързо, а така, че Русия, Китай, други страни да имат време да заемат празнотата. И оставете американците да се справят с вътрешните си проблеми, имат си много. Нека не се разпаднат, поне 20 години, докато ядрените им оръжия не излязат от строй.

Мекото кацане Америка е най-добрият сценарий за целия свят. При рязкото падане народът ще пострада повече. Убеден съм в това.

 

 

Мак Сим   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа