Руската противоракетна система С-500 Прометей може да предпазва дори от метеорити

„Руската противоракетна система С-500 Прометей, която предстои да бъде масово произведена, е с 15-20 години напред от западните си аналози и дори би могла да бъде използвана за осигуряване на защита от метеорити или други небесни тела", твърди нова статия в немския портал Фокус.


Изданието отбелязва, че „Прометей е предназначена за защита срещу спътници, хиперзвукови оръжия и други опасности от въздуха, докато самолетите стелт също са лесна мишена за новата система".


То припомня също изявленията на командира на руските аерокосмически сили генерал-полковник Сергей Суровикин, който миналата седмица определи С-500 като "първото поколение космически отбранителни системи".


"Характеристиките, проектирани в системата за противовъздушна отбрана С-500, позволяват да се унищожават, освен аеродинамични и балистични цели, хиперзвукови оръжия от всички модалности, включително в близкия Космос", каза генералът.


„В обобщение, системата за противовъздушна отбрана е наистина всеядна, тя е с между 15 и 20 години пред конкурентните системи на Запада и още през 2019 г. китайските експерти предположиха, че С- 500 е най-напредналата система в руската армия и в целия свят", подчертава порталът.


От друга страна, информацията, че „Прометей ще има обхват до 600 километра, позволява да предположим, че С-500 може да се използва и за защита от метеорити или други небесни тела", заключава статията.

Станете почитател на Класа