Седяща стачка започна пред сръбския парламент

Третият ден на антиправителствените демонстрации в столицата на Сърбия, Белград, започна с протест след заседание пред сградата на Народното събрание (парламента) на републиката.

Масовата акция започна около 19.00 ч. (20.00 ч. По московско време). Младите хора тръгнаха по пътното платно и седнаха на асфалта, блокирайки движението. Акцията започна под мотото „Не притискай! Седни! " Така неговите участници решиха да демонстрират своите мирни намерения и отказ да използват сила, съобщава ТАСС .

Според очевидци акцията е мирна. Тълпата скандира: "Седнете, седнете!" В същото време участниците призовават да не провокират полицията. На площада практически няма полицаи, само няколко служители на реда дежурят на входа на сградата на парламента. Междувременно спецчасти на полицията почиват в парка на отсрещната страна на сградата.

От време на време събралите се експлодират със свирки и писъци. Най-често подобни действия на демонстранти следват, след като телевизионните журналисти излизат на живо.

В сряда вечерта се проведоха антиправителствени протести в редица градове в Сърбия, по време на които хулигани нападнаха офисите на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), а също и нападнаха журналисти. Според полицията за два дни при сблъсъците са ранени 118 служители на реда и 34 демонстранти, а пет полицейски коли са изгорени.

Сръбският министър на отбраната нарече бунтовете опит за държавен преврат с цел завземане на властта и започване на гражданска война в републиката. Освен това в четвъртък стана известно за участието в бунтове в Белград на наемници от американската Blackwater.

 

Превод: Поглед.инфо

Станете почитател на Класа