Стийл осъден да плати обезщетение на руски банкери за „подвеждащи претенции“ в скандалното му досие

Лондонски съдия осъди бившия британски шпионин Кристофър Стийл да плати многохилядно обезщетение в паунди, задето не е проверил твърденията, които той е включил в изготвеното от него скандалното досие, за уж връзките на Доналд Тръмп с Москва.


Стийл бе изправен пред съда от Михаил Фридман и Петър Авен, руски банкери от Алфа Груп, които оспориха едно от основните твърдения в документа, че те са отговорни " за предоставянето на големи количества незаконни пари на президента Владимир Путин" през 90-те години.


Марк Уорби от Върховния съд на Англия и Уелс реши в сряда, че обвинението на Стийл срещу Фридман и Авен е „неточно и подвеждащо".


„Фирмата на Стийл, Orbis Business Intelligence, е нарушила британския закон за поверителност на данните, тъй като не успя да предприеме разумни стъпки за проверка на твърдението и сега ще плати 18 000 паунда лири (около 22 600 долара) щети на всеки от банкерите", отсъди Уорби.


Фридман каза в изявление, че " е възхитен от резултата от процеса." Той настоя, че твърденията в досието, че Alfa Group по някакъв начин е била връзка между руското правителство и кампанията на Тръмп по време на изборите през 2016 г., са абсолютно безпочвени.


„Откакто за първи път тези отвратителни твърдения станаха публично достояние през януари 2017 г., аз и моите партньори сме непоколебими в решимостта си да докажем, че са неверни и чрез този съд най-накрая успяхме да го направим", каза Фридман.


Кампанията на Хилари Клинтън през 2016 г., нае чрез посредници Стийл, бивш офицер на MI6, за да изкопае мръсотия за конкурентния й кандидат за президент. Досието, което той в крайна сметка състави, включваше редица причудливи твърдения – от това, че екипа на Тръмп бил молил Русия за помощ в изборите, до „изнудването от Кремъл на републиканския кандидат" с уж негов видеоклип, в който той гледа как две проститутки уринират на легло в хотелска стая в Москва.


Досието превзе заглавията в САЩ, след като изтече в медиите, но нито едно от твърденията му не беше потвърдено. Дълго и скъпо проучване водено от специалния прокурор Робърт Мюлер установи, че няма връзка между Тръмп и Русия, докато основният източник на досието започна да настоява, че думите му са „погрешно разбрани или преувеличени" .Самият Стийл призна през 2018 г., че целта на цялото досие е била да предостави на Клинтън основа за оспорване на победата на Тръмп на президентския вот през 2016 г.

Станете почитател на Класа