Дефицитът на САЩ през юни надхвърли 107 пъти миналогодишния

Американският федерален дефицит за юни се е увеличил с 863 000 милиона долара, цифра 107 пъти по-висока от 8 000 милиона, регистрирани през същия месец миналата година, според изчисленията на Службата за бюджет на Конгреса (CBO).


През първите девет месеца на тази фискална година - която се отчита в САЩ от септември до септември - дефицитът достигна рекордна цифра от 2,7 трилиона долара, с два трилиона повече в сравнение със същия предходен период.


Увеличението е заради икономическите сривове, причинени от пандемията от коронавирус и от отговора, който федералното правителство й даде, се обяснява в доклада.


През първите девет месеца на тази фискална година данъчните приходи са спаднали с 13% в сравнение със същия период на миналата година, възлизайки на около 2,3 трилиона долара. Междувременно разплащанията нараснаха с 49% за същия период през фискалната 2019 г., надхвърляйки 5 трилиона долара.


За юни приходите паднаха с 28% на годишна база до 242 милиарда долара, докато плащанията нараснаха с 223% до 1,1 трилиона долара. Почти половината от тази сума (551 милиарда долара) отидоха в Програмата за защита на заплатите, която трябва да помогне на малкия бизнес да спаси работни места в кризисните условия.

Станете почитател на Класа