Бронежилетките и каските на ВМС на САЩ - MADE IN CHINA

Изпълнителният директор на Surveillance Equipment Group Inc. (SEG) Артър Морган беше обвинен за федерална измама за над 660 000 долара при доставката на бронирани жилетки, шлемове, екипировка за безредици и други, които компанията му е продала на шест федерални агенции между септември 2014 и Август 2019г.


Около 11 поръчки бяха възложени на SEG Armor - подразделението на компанията, което Морган управлява от Лортън, Вирджиния. Голямото жури на Мериленд твърди, че 67-годишният Морган невярно е съобщил, че стоките са произведени в САЩ и Хонконг, докато всъщност са били внесени от Китай.


Администрацията за общи услуги (GSA) изисква от всички изпълнители да продават продукти само от „определени страни" съгласно Закона за търговските споразумения (TAA). Китай не е от тези страни.


Всъщност администрацията на Тръмп наложи значителни мита за стоки, произведени от Китай, като част от тласъка за предоговаряне на търговските сделки с Пекин, като същевременно засили кампанията за представяне на Китай и икономическия шпионаж като заплаха за сигурността на САЩ.


Конкретен пример, представен от федералните прокурори, цитира имейли от Морган до ВМС на САЩ, които невярно твърдят, че SEG има фабрика в Южна Вирджиния, където шлемовете се произвеждат. Вместо това, обвинението твърди, че те са направени от "Китайска компания 1". Ако бъде осъден, Морган е изправен пред до 40 години затвор.


Предполага се, че Пентагонът е преразгледал процеса на договаряне, за да предотврати точно това нещо, след скандал от 2008 г., когато двама мъже във Флорида се опитаха да продадат китайски и албански боеприпаси, за да изпълнят договор за 300 милиона долара с подкрепяната от САЩ афганистанска армия.


Подобни пропуски поставят под съмнение твърдението на президента Доналд Тръмп, че Пентагонът получава само най-добрите стоки, произведени в САЩ.

Станете почитател на Класа