Hokkaido Shimbun: Путин остава за дълго — затова за Курилските острови за сега може да бъде забравено

Общонационалният вот за промени в конституцията в Русия всъщност осигури на Владимир Путин „доживотно президентство“, пише Hokkaido Shimbun, така че не бива да очакваме позицията на Москва по отношение на Курилските острови да се промени през следващите десетилетия. А клаузата за „недопустимост на отчуждаване“ на територии, която беше скрита в общата маса от изменения, както и разпоредбата за „зануляване на президентския мандат“, ще усложни още повече преговорите, предупреждава авторът.

Резултатите от скорошното всенародно гласуване за промени в Конституцията на Руската федерация показаха, че „силната власт на Путин в Русия е за дълго“, пише японското издание Hokkaido Shimbun. Пакетът от изменения беше одобрен от абсолютното мнозинство руснаци, които гласуваха, получавайки около 80% от гласовете.

И скоро Русия ще има нова Конституция, а руският лидер Владимир Путин ще има възможността да остане на поста си като президент до 83-годишна възраст. Всъщност се създава система за „пожизнено президентство“, се подчертава в статията.

Путин е на власт от почти 20 години и през това време той „успя да концентрира огромна власт в ръцете си, като успешно се справи с вътрешната политическа опозиция и опозиционните медии“, отбелязва Hokkaido Shimbun. Това е "необичайно дълъг период" да бъдеш начело на една от най-големите държави в света, се казва в статията и сега може да стане още по-дълъг.

Кампанията за реформа на настоящата Конституция на страната, която в крайна сметка завърши успешно с одобрителния вот на руснаците, Путин започна решително да се прилага от януари, припомня авторът. След приемането на измененията по-ранното правило, забраняващо на президента да заема най-високата публична длъжност три последователни мандата, беше заменено с разпоредбата на „не повече от два мандата“.

В същото време всички предишни президентски мандати на Путин бяха "занулени" - благодарение на което той успя да продължи да бъде президент дори след края на текущия мандат през 2024 г., заявява Hokkaido Shimbun: "Според собствените му думи той не изключва, че може да се кандидатира за поста на поредните избори."

Също така си струва да се отбележи, че поправката на президентския мандат в проекта за нова Конституция беше „скрит“, заедно с други противоречиви промени сред общата маса от над двеста останали точки. „Подобни методи едва ли са справедливи. Трябва да се признае, че зад тях се крие крайната цел на дългосрочна „приватизация” на най-високата власт в страната.”, подчертава авторът.

Според него на фона на икономическия спад и пандемията на коронавируса руските власти се опитват да демонстрират „силна политика“, за да привлекат повече подкрепа от страна на обикновените руснаци. Въпреки това „агресивната външна политика“, провеждана от Москва в действителност, само усложнява международната й позиция и допринася за дестабилизацията на ситуацията в страната, се подчертава в статията: „Русия трябва да прояви стремеж към съгласие със световната общност в международните отношения“.

Това се отнася и за отношенията с Япония, за които „особен проблем“ е включената в новата Конституция точка за „недопустимост на отчуждаване на руските територии“, съобщава Hokkaido Shimbun. Вярно е, че Конституцията прави оговорка, че това „не се отнася за работите по демаркацията или редемаркацията на границите“, пояснява авторът.

Но Русия през последните години упорито се опитва да докаже, че нейният суверенитет над Курилските острови е „окончателен резултат“ от Втората световна война и не подлежи на преразглеждане, се казва в статията. Освен това руското обществено мнение като цяло се консолидира против връщането на японските територии, заявява авторът.

Като се имат предвид всички тези обстоятелства, Токио трябва да се подготви за факта, че Москва ще започне да заема все по-твърда позиция и ще се стреми да подчертае, че всякакви преговори за мирен договор с Япония трябва да бъдат напълно „разведени“ с въпроса за връщането на териториите, прогнозира Hokkaido Shimbun.

Япония обаче не трябва да се отказва от позициите си, сигурен е авторът: "Независимо от това незаконното завладяване от страна на Русия на четирите "северни острова" е исторически факт." Следователно за Токио е важно при никакви обстоятелства „да не признае отказа на Русия да върне островите“, дори и Москва по всякакъв начин да забави процеса, опитвайки се да представи своето „егоистично и едностранно тълкуване на историята“ и да представи новата конституция като своеобразен „щит“ по пътя към разрешаване на териториалните спорове, заключава Hokkaido Shimbun.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа