Масови протести в Белград след ново блокиране за Covid-19

Конна полиция използва сълзотворен газ и палки, за да разпръсне тълпа от няколко хиляди, събрани пред сръбския парламент в Белград, протестиращи против обявяването от правителството на ново блокиране заради коронавируса.


Президентът Александър Вучич обяви във вторник, че нов комендантски час ще влезе в сила в петък и ще продължи през уикенда, след 300 нови случая на Covid-19 и 13 смъртни случая - най-много от началото на пандемията, съобщават местните медии.


Това накара приблизително десет хиляди души да се съберат пред сградата на парламента и да поискат оставката на Вучич.


Опозиционните политици се опитаха да насочат протестите към революция срещу правителството, призовавайки " цяла Сърбия да отиде в Белград, сега или никога и да каже на хората да завземат свободата си".
Бившият външен министър Вук Йеремич се появи сред демонстрантите в един момент, преди да му бъде казано „да си върви" и да получи шамар.
Протестът може да е започнал заради ограниченията на Covid-19, но изглежда, че участниците му бяха мотивирани отчасти от неудовлетвореност от политиката на Сърбия, често наричайки Вучич „лакей на НАТО", а правителството му - „колония".


Стигна се и до сблъсъци между полицията и протестиращите - десетки са арестувани. Протестиращите хвърляха факли по сградата на Скупщината и замеряха органите на реда с камъни. Пострадали са най-малко 10 полицаи, един от тях - тежко.

 

Журналистът Борис Малагурски, критично настроен към правителството, публикува снимка на протеста с надпис „Сърбия възкръсна".


Партията на Вучич спечели мнозинство с избирателна активност малко под 50 процента. Самият президент не е коментирал вълненията, докато премиерът Ана Брнабич заяви, че полицията ще „възстанови реда".


Сърбия наложи една от най-строгите блокировки в Европа, започнала в средата на март, като се обърна за помощ към Русия и Китай, след като ЕС отказа на Белград да купува медицински консумативи. Великден беше отменен, а изборите, насрочени за края на април, бяха отложени за юни. Извънредното положение и блокирането бяха премахнати на 6 май, но маските, социалното дистанциране и други правила остават в сила.

Станете почитател на Класа