И Болсонаро с положителен тест за коронавирус

65-годишният бразилски президент Жаир Болсонаро и скептик към пандемията съобщи във вторник, че е тествал положително за коронавируса, но е "напълно добре".


"Добре съм, нормален съм, в сравнение с вчера, добре съм. Дори искам да ходя, но по лекарски съвет няма да го направя", каза Болсонаро, облечен с маската си, в колективно интервю за пресата от официалното си местожителство.


Президентът обясни, че симптомите започнали в неделя с дискомфорт и умора и се влошили в понеделник, когато той има температура от 38 °. Във вторник температурата му спаднала до 36 °.


Президентът се лекува с хидроксихлорохин, лекарство, на което той е верен защитник, въпреки че неговата ефективност в борбата с вируса не е доказана.


"Животът продължава и възрастните трябва да се пазят, но няма нужда да се паникьосвате", каза Болсонаро, който ще работи чрез видеоконференция в следващите дни.


Няколко минути преди края на интервюто той напусна журналистите и свали маската си. „Значи можете да видите лицето ми, добре съм" - каза той отново. По същия начин, по който той коментира през цялата пандемия, той подчерта, че страничните ефекти от борбата с вируса не могат да бъдат по-лоши от самата болест. "Трябва ли да се тревожим за вируса? Да. Но също и по въпроса за безработицата, която съществува", каза той.


Миналия уикенд Болсонаро и няколко негови министри обядваха с американския посланик в Бразилия Тод Чапман. Всички позираха без маска и без да спазват социалната дистанция.


През тези месеци президентът не е спазвал здравните препоръки и е посещавал множество публични събития без маска, без да спазва социалното дистанциране и предизвиквайки тълпи сред населението. Той също се противопостави на затварянето на магазини и карантините.


При 1623 284 заразени и 65 487 смъртни случаи в страната президентът облекчи закона за използването на маската на обществени места като превантивна мярка за избягване на инфекции.


Фактът, че Болсонаро никога не носи маска в Бразилия, задължителна от 30 април, накара федерален съдия да го задължи да я използва в публичните пространства, но друг магистрат отмени решението дни по-късно, считайки го за "ненужно". Болсонаро е четвъртият държавен глава в света, който се е заразил с коронавируса. Той бе предшестван от британския премиер Борис Джонсън, принц Алберт от Монако и президента на Хондурас Хуан Орландо Ернандес.

Станете почитател на Класа