Ангела Меркел: "Вярвам в Европа"

Ангела Меркел призова евродепутатите към компромиси в спора за бюджета на ЕС. Визиите й за Европа бяха удостоени с аплодисменти.

 

 

 

Първото задгранично пътуване на федералната канцлерка след избухването на пандемията логично я отведе до Брюксел  - по традиция лидерите на държавите, които поемат ротационното председателство на Европейския съвет, обсъждат програмата на председателството с Европарламента. А иначе скучните дискусии около програмата този път неизбежно придобиха друг характер, отбелязва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" - поради кризата, предизвикана от новия коронавирус.

От Ангела Меркел се очаква да играе водеща роля в изготвянето на новия план за спасяване на европейската икономика от рецесията. На канцлерката се разчита още на срещата на върха на лидерите на ЕС следващата седмица да бъде постигант напредък по проектирания възстановителен фонд и новия бюджет на ЕС до 2027-а година. 

Меркел призова към солидарност и единство

"Не трябва да забравяме, че много хора загубиха живота си, а гражданите на Европейския съюз допълнително страдаха от това, че заради пандемията не успяха да се сбогуват с роднините си", отбеляза Меркел в началото на своето обръщение. "Живяла съм 35 години в несвобода", каза германската канцлерка и подчерта, че наложените ограничения са тежка цена, която е трябвало да бъде платена, за да бъде овладяна пандемията.

"Солидарността е инвестиция в общото ни бъдеще, защото никой няма да се справи с кризата сам", каза още тя и потвърди ангажимента на Германия да се застъпва за повече единство по време на преговорите с другите държави-членки на ЕС. "Вярвам в Европа. Убедена съм в Европа", декларира Меркел.

Сред основните приоритети на германското европредседателството канцлерката открои защитата на основните права, сплотеността, опазването на климата, дигитализацията и отговорността на Европа в света. Тя посочи, че ново споразумение за партньорството с Великобритания трябва да бъде подписано докрая на годината, но ЕС трябва да се подготви за тежък удар върху двустранните отношения с Острова.

"Искаме пробив за Европа"

"Искаме Европа да носи надежда. Искаме Европа да е самоуверена и смело да се изправя пред задачите на настоящето. Искаме Европа, която да е насочена към бъдещето, да е иновативна и да заема устойчиво мястото си в света. Ние искаме и пробив за Европа", заяви Меркел. Тя изтъкна, че точно сега е време да бъдат убедени еврскептиците - които само чакат да злоупотребят с кризата за своите цели.

Ангела Меркел завърши своето слово, правейки паралел с 250-тата годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен. По повод Деветата симфония, композирана от родения в Бон гений, и вдъхновила по-късно химна на Европа, Меркел каза: "Винаги, когато чуя тази музика, откривам нещо ново, което ме впечатлява." С Европа не е по-различно. Затова германската канцлерка си пожела идеята за единство и братство, заложена в химна на Европа, да е водеща по време на германското председателство на Европейския съвет.

Станете почитател на Класа