Welt: Крахът на американската мечта — получателите на зелени карти се чувстват излъгани от Тръмп

В САЩ всяка година се провежда лотария, чиито победители получават зелена карта - разрешение за дълъг престой и работа в страната. Поради коронавирусната криза обаче Тръмп нареди издаването на визи да бъде прекратено до края на годината. В резултат на това много чужденци, които се канеха да се преместят в САЩ, останаха без нищо и тяхната „американска мечта“ се срина за една нощ, пише немският вестник Die Welt.

Победителите в лотарията, спечелили зелена карта, се чувстват измамени от Тръмп, пише немският вестник Die Welt. За да защити местната работна сила, американският президент спря да издава американски визи. Този проблем засегна и хиляди хора, които вече са получили одобрение да останат в страната, но сега седят на куфарите си, лишени от всякакви перспективи.

 

 

През 2019 г. инженерът Ноха от Египет спечели разрешение за продължително пребиваване в САЩ - така наречената зелена карта. Това лято тя и семейството й планираха да се преместят в Ню Йорк, но буквално за една нощ плановете им се превърнаха в прах: за първи път след 1990 г. издаването на зелени карти в резултат на лотарията беше отменено.

Преди това от над 14 милиона кандидати около 55 хиляди души получават американска виза всяка година. Зелената карта позволи на пристигащите да останат дълго време в САЩ и да работят там, но преди това беше необходимо да се уредят някои формалности.

За много победители от миналогодишната лотария този процес все още не беше приключил, когато през март избухна коронавирусната епидемия, подчертава изданието. Оттогава американските консулства работят с ограничения - и сега обработването на заявления за разрешение за пребиваване изглежда напълно е спряло, пише немският вестник. За мнозина, които се сблъскаха с този проблем, това се превърна в истинска катастрофа.

Със заповед на президента Доналд Тръмп не трябва да се издават нови работни визи за САЩ преди края на годината. Тази стъпка е оправдана, между другото, от напрегнатата ситуация на пазара на труда - милиони американци загубиха работата си поради коронавирусната криза.

Междувременно, ако печелившите от лотарията не получат зелена карта преди 30 септември, правото им да получат съответния документ престава да бъде валидно, обяснява изданието. Държавният департамент на САЩ не иска да прави изключения за „победителите“, които все още не са успели да получат заветната зелена карта.

Египтянката Ноха и децата й получиха визи през февруари, но съпругът й все още чака визата си. Сега семейството се страхува, че той никога няма да я получи. В резултат на това жената е изправена пред избор: или да емигрира без съпруг, да даде шанс за по-добри перспективи за седемгодишната си дъщеря и деветгодишния си син, или да се откаже от мечтата да живее в Америка.

Според нея тя се дразнила и плакала няколко дни, когато научила за прекратяването на издаването на визи. Тя не посочи пълното си име от страх, че изявленията й могат да имат неприятни последици за нейното семейство. "Всичките ми планове се сринаха наведнъж", негодува египтянката.

Само около 13 хиляди визи, спечелени в лотарията тази година, вече са издадени на собствениците. Въпреки това, дори за онези, които са получили документа своевременно, сега е трудно да влязат в страната поради настоящите ограничения за пътуване.

Семейството на Ноха е изхарчило почти 10 хиляди долара само за процеси, свързани с проверката на документите. През февруари служител на американските държавни органи я е уверил, че цялото й семейство ще получи разрешение да влезе и да остане в САЩ. След това Ноха и съпругът й, също инженер, напуснаха работата си, продадоха колата и съобщиха на своя хазяин и училищното ръководство за предстоящия им ход. Когато през май посолството ги уведоми, че визата на съпруга й трябва само да бъде разпечатана, те вече успяха да опаковат куфарите си.

Според изданието Тръмп разкритикува „визовата лотария“ още преди кризата, причинена от коронавируса, но отправи лъжливи обвинения. И така, той нарече този процес "ужасно шоу", чрез което някои страни ще се опитат да изпратят "много лоши хора" в САЩ. Но в действителност решението кой кандидатства за участие в лотарията не се взема от чуждестранни правителства и те нямат влияние върху това кой в крайна сметка ще получи визата.

Кандидатите трябва или да имат висше образование, или да са доказали две години опит в определена област. В допълнение, победителите след това трябва да представят свидетелство за съдимост. Те също трябва да имат гарант в САЩ, който ще ги издържа, докато не уредят професионалната си заетост.

Не всеки квалифициран чужденец в крайна сметка получава възможността да се реализира в САЩ. Наскоро беше съобщено, че над 80 хиляди печеливши от лотарията са принудени да се състезават помежду си за действителното получаване на зелена карта, чийто брой е ограничен.

Египтянката Ноха оценява ситуацията без особен оптимизъм, пише Die Welt. „Всичко това беше за бъдещето на нашите деца. Сега не знаем какво да правим.“, каза тя пред журналисти в Кайро, като трудно сдържаше сълзите си.

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа