САЩ ще изпратят 2 самолетоносача и военни кораби в района, където Пекин провежда военни маневри

В следващите дни американските военноморски сили ще изпратят самолетоносачите USS Nimitz и USS Ronald Reagan, както и няколко военни кораба в Южнокитайско море, за да проведат военни учения в тази част на Тихия океан.


Флотът на САЩ посочва, че тези маневри са планирани, но тяхното обявяване идва малко след като Китай започна 5-дневните си военни учения на 1 юли в спорния район, където се намират островите Парацелс, в Южнокитайско море.


Говорителят на северния флот на САЩ Джо Джейли каза за CNN, че ударните групировки на USS Nimitz и USS Ronald Reagan ще провеждат във Филипинското и Южнокитайско море операции, които „предоставят възможности за усъвършенстване на обучението на американските ВМС и осигуряват на бойните командири значителна оперативна гъвкавост, ако тези сили бъдат призовани в отговор на регионални ситуации".


Той увери, че „присъствието на тези два самолетоносача в района не отговаря на нито едно политическо или световно събитие, но представлява един от начините, по които ВМС на САЩ насърчават сигурността, стабилността и просперитета в Индийския иТихия океан. "


На 2 юли Министерството на отбраната на САЩ изрази безпокойство относно решението на Пекин да проведе военни учения около островите Парацелс в Южнокитайско море от 1 до 5 юли и отбеляза, че „провеждането им в зона, която обхваща спорни води и територия, е противопродуктивно на усилията за облекчаване на напрежението и поддържане на стабилността".


В отговор китайското външно министерство обяви на 3 юли, че „островите Парацелс са безспорна китайска територия и неговите военни извършват маневри в рамките на суверенитета на страната, като същевременно предполагат, че дейността на Вашингтон е основната причина, засягаща стабилността в Южнокитайско море."


Островите Парацелс се намират на 230 километра южно от Китай, който контролира този архипелаг от 1974 г. Въпреки това Виетнам, Филипините, Бруней и Малайзия също претендират правата си над тази територия, която може да бъде находище на ценни залежи от нефт и газ.


Пекин изгражда изкуствени острови и военна инфраструктура в архипелазите Спратли и Парацелс, за да затвърди господството си, въпреки протестите на своите съседи и САЩ, които се опасяват от нарастващото влияние на азиатския гигант в региона.

Станете почитател на Класа