Tesla триумфира

Tesla надмина прогнозите на Wall Street за продадени автомобили през второто тримесечие, показвайки точно обратното на тенденцията в индустрията за спад на продажбите, след като блокадите заради коронавируса накараха хората да стоят вкъщи. Новината изпрати цената на акциите на Tesla с 9% нагоре, предава Ройтерс.

През отчетния период Tesla е продала 90 650 електромобила, значително повече от прогнозираните 74 130 по данни на Refinitiv. В бройката попадат 80 050 от новия спортен Model Y и Model 3.

Единственият автомобилен завод на Tesla в САЩ беше затворен за шест седмици през тримесечието, в опит да се овладее разпространението на Covid-19. Въпреки че продажбите на автомобили са се увеличили с 2,4% на тримесечна база, производството се е свило с близо 20%.

„Въпреки че нашият основен завод във Фримонт беше затворен през по-голямата част от тримесечието, ние успешно засилихме производството обратно до старите му нива“, посочва компанията в изявление.

Изненадващите данни бяха обявени само ден след като Tesla стана най-високо оцененият автомобилен гигант, нареждайки се по пазарна капитализация преди досегашния първенец Toyota Motors. Ралито в четвъртък увеличи преднината на компанията.

Други големи автомобилни производители отчетоха по-ниски месечни и тримесечни продажби на нови автомобили в САЩ, отчасти заради по-слабите поръчки, но твърдят, че потребителското търсене остава добро, макар че пандемията продължава.

Сега Tesla търси място за втория си автомобилен завод в САЩ, където ще произвежда своя Model Y и електрическия си пикап.

Само няколко часа преди излизането на финансовия отчет главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск изпрати съобщение до служителите на Tesla, в което им заявява, че се гордее с тях и работата им този толкова труден период за всички.

 

 

 Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа